Afbeelding

Lotte Kruithof: “Ondanks dat het nooit mijn intentie was om een paard te kopen, heb ik echt mijn droompaard gevonden”

Algemeen

Toen Lotte Kruithof het aanbod kreeg om de destijds net-ingereden Fons op te leiden, twijfelde ze geen moment. Door omstandigheden moest ze helaas stoppen, maar niet veel later kwam de ruin opnieuw op haar pad en greep ze haar kans. Ondertussen heeft ze de vos overgenomen en staat samen groeien en plezier maken hoog in het vaandel. 

Advertisement

Leuke uitdaging 

“Fons stond destijds op dezelfde stal als waar ik een ander paard verzorgde”, blikt de amazone terug. “Helaas is zijn vorige eigenaar van hem afgevallen, waarna ik gevraagd ben om hem bij te rijden. Hij was toen net ingereden en vond het rijden in de bak supermoeilijk, dus ik vond het een leuke uitdaging.”

Veranderd 

Een halfjaar daarna verhuisde het verzorgpaard en moest Kruithof noodgedwongen stoppen. “In die periode verhuisde Fons zelf ook naar een andere stal. Na drie maanden kreeg ik een berichtje of ik hem wilde rijden voor de zadelmaker. Toen ik daar eenmaal kwam wist ik niet wat ik zag. Ik herkende hem echt niet meer als het lieve, zachte paard van voorheen. Hij was veranderd in een paard dat ontzettend grenzen opzocht en er maar al te graag overheen ging.”

Onzeker

Volgens Lotte kwam dit gedrag voort uit onzekerheid. “In die paar maanden dat ik weg was heeft hij veel nieuwe mensen gezien die allemaal wat anders van hem vroegen op allerlei verschillende manieren. Fons is hier niet het paard voor en werd hier mega onzeker van. In het begin ben ik de hele bak doorgevlogen en konden we geen normaal rondje stappen zonder dat hij ging steigeren en zich omdraaide.”

Rust en ruimte

In deze periode besloot Kruithof te stoppen met haar andere verzorgpaard en besloot ze zich te richten op Fons. “Elke keer gingen we een beetje meer vooruit. Hij had vooral rust en ruimte nodig, maar ook duidelijkheid; nee is nee en goed is goed. Nadat we een weekje met vriendinnen en hun paarden weg zijn geweest heeft hij het gedrag nooit meer laten zien. Ik denk echt dat hij dat toen nodig had om opnieuw in te zien dat het rijden ook leuk kan zijn. Mijn instructrice zei toen: ‘Ik denk niet dat hij heeft gezien dat het rijden leuk kan zijn, maar dat hij een persoon heeft gevonden waar hij het leuk mee heeft.’  Dat is natuurlijk super leuk om te horen!”

Droompaard gevonden

Omdat het zo goed ging tussen amazone en paard, duurde het ook niet lang voordat ze de kans kreeg om hem te kopen. “Hier heb ik nog geen dag spijt van gehad”, benadrukt ze. “Ondanks dat het nooit mijn intentie was om een paard te kopen, heb ik echt mijn droompaard gevonden; een springgefokte vosruin.”

Kanon

Na de koop is de combinatie opnieuw vanaf de basis begonnen. “In november had ik een operatie gepland staan voor een OCD in zijn knie, hiervoor wilde ik dat de basis goed bevestigd was. De operatie en het herstel zijn volledig achter de rug en we gaan echt als een speer! Ik ben fanatiek aan het lessen met hem en het blijft me elke keer verbazen hoe enthousiast en werkwillig hij is. Hij wil ontzettend graag voor je werken en hij denkt echt met je mee. Tijdens springlessen is het erg goed te zien dat hij springgefokt is, dan heb ik echt een kanon onder mij. Hij kan het ontzettend goed en hier ligt echt zijn kwaliteit!”

Plezier maken en genieten

De amazone is blij dat ze de ruin zo ziet genieten. “Als ik hem beloon na een goede sprong gaat hij heel trots lopen; met zijn hoofd in de lucht en gestrekte benen, dat is heel leuk om mee te maken. Ik denk dat de grootste kwaliteit die wij hebben is dat we dezelfde dingen leuk vinden om te doen. Mijn hart ligt bij het springen, maar buitenrijden en een sprintje trekken vinden we ook ontzettend leuk. Dressuur is niet helemaal ons ding, maar ook hierin gaan we goed vooruit. Het heeft allemaal geen haast. Fons krijgt van mij alle tijd om lekker jong en speels te zijn, zonder dat er druk op komt te staan. Wat ik graag met hem wil bereiken, hoe cliché het ook is, is vooral plezier maken! Als ik ooit een trailer of een paardenvrachtwagen heb, lijkt het me leuk om wat wedstrijden te gaan rijden, want Fons heeft hier zeker potentie voor. Maar ik wil vooral samen groeien en genieten met hem; lekker buitenrijden, springen en crossen zijn echt ons ding. Genieten vind ik het allerbelangrijkst en dat doen we elke dag.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Manon Spuyt fotografie/ Privébezit 

Afbeelding