Afbeelding

Cecillia Bijstra: “Bella Donna is een koudbloedige diva met een warme allure”

Algemeen

Na erg veel pech en verdriet van haar vorige pony, startte Cecillia Bijstra al snel de zoektocht naar een nieuw maatje om de leegte te kunnen vullen. Ondanks haar zwak voor haflingers, vond ze het toch spannend om de overstap naar een koudbloed te maken, totdat ze per toeval terecht kwam bij Bella Donna von Heiligenblut (V. Liz Wunderknabe).

Advertisement

Teleurstelling

“Op Facebook kwam ik een verkoopadvertentie tegen van Belgische fokkers die een haflinger ruin te koop aanboden”, blikt de amazone terug. “Na enig contact met de fokkers gehad te hebben, was ik helemaal enthousiast. Echter kwamen er in de tussentijd al mensen kijken en die besloten het paard gelijk te kopen. Dit was voor mij een teleurstelling, toch ging de zoektocht met frisse moed verder.”

Op slag verliefd

Een tijdje later belde dezelfde fokkers met een leuke mededeling. “Ze vertelden dat er een jonge, door hun gefokte-haflingermerrie te koop kwam bij de mensen die haar destijds van hen gekocht hebben. Een 4,5-jarige, groene merrie die net een veulen had gehad sloot niet helemaal aan bij mijn eisenlijstje, maar na het zien van de foto’s was ik op slag verliefd. Ik heb altijd meer met pony’s gehad dan met paarden, dus hier ging mijn voorkeur dan ook echt naar uit. Ik was op zoek naar een pony met maat en enig potentie voor de sport, en met 1,58M zou dat goed moeten komen.”

Spannend avontuur 

Na enig contact met de nu huidige eigenaren was de koop snel rond. “Het was een ontzettend spannend avontuur, omdat ik haar nog nooit in het echt had gezien en rijden nog niet mogelijk was. Ik had nog helemaal de zomerse plaatjes in mijn hoofd van een haflingermerrie in een dun zomervachtje met haar hengstveulen aan de voet. Echter op het moment van verkoop was het hartje winter en kun je een iets ander plaatje voorstellen van een jonge haflinger waar niets mee werd gedaan. De eerste keer dat ik haar zag stond ze in de achterste box van de stal en maakte ik echt kennis met een lieve, grote, onbespierde en harige pluizebal.”

Spanning en stress

Toen de merrie eenmaal gewend was, begon de combinatie met longeren en lange lijnen. “Hierna hebben we met hulp het inrijdproces weer opgepakt. Ze was zadelmak gemaakt in België, maar nadien direct weer stilgezet voor de dracht. Dit stuk gaf heel veel spanning en stress bij Bella en ik ben er destijds ook heel hard vanaf gevallen. Dit gaf een grote deuk bij ons beide in het vertrouwen, waardoor we een pauze hebben ingelast. Via de eigenaren van een pony die ik vroeger gereden heb, kwam ik in contact met een enthousiaste meid die voor het zadelmak maken en het beleerproces volgens het Natural Horsemanship-principe werkt. Mede dankzij haar heb ik denk de beste band met mijn paard die je je als ruiter kunt wensen en kan ik lezen en schrijven met mijn paard.”

Vertrouwen 

Toen Bella wat meer vertrouwen in het zadel en de ruiter had gewonnen, begon het balletje te rollen. “Ik kan mij het moment van de eerste keer opstijgen nog goed herinneren, want ik was verschrikkelijk zenuwachtig”, geeft Bijstra eerlijk toe. “We hebben eerst veel gereden met begeleiding en dit hebben we langzaam uitgebreid naar zelfstandigheid. Uiteindelijk kwam er zelfs een moment dat ik dacht: ‘We gaan gewoon lekker een buitenrit maken’, en dit ook daadwerkelijk konden doen zonder steun van een ander paard. We waren op elkaar aangewezen en dit kon puur door het vertrouwen dat we elkaar gaven.”

Penny

Genieten staat hoog in het vaandel bij de combinatie. “Het serieuze trainen, onszelf verbeteren en een uitdaging aangaan hebben we wel echt nodig. We lessen dan ook structureel en zijn veel in de dressuurbak te vinden. Echter genieten wij er ook beide van om heerlijk de uitgestrektde bossen in te gaan die grenzen aan stal. Daarnaast mogen we het urenlang tutten ook niet vergeten, diep van binnen blijf ik altijd een beetje penny.”

Totaalplaatje

Ze vervolgt: “Bella vindt het echt leuk om aan het werk te mogen in de bak, is altijd aan en alert en heeft dan ook echt go. Het is erg leuk dat ze al vele mensen heeft doen verbazen met haar looplust, werkwilligheid en zeker ook kwaliteiten. Ik vind het erg belangrijk om goed te kijken naar het totaalplaatje en biomechanica en hierin goed rekening te houden met de fysieke en mentale mogelijkheden van het paard. Mijn doel is om een gezonde en happy pony te hebben, die het leuk vindt om voor je te mogen werken. Gelukkig heb ik instructrices die dezelfde visie delen op dit gebied, waardoor het goed op elkaar aansluit. Op dit laatste fysieke gebied hebben we ook nogal wat obstakels gehad betreft Bella haar gezondheid. Ze heeft een erg gevoelige stofwisseling, waardoor we te kampen kregen met erge darmproblematiek met pollengevoeligheid en jeuk als gevolg. Ondertussen hebben we dit alles met een aangepast dieet en management super onder controle.”

Goudeerlijk

“Ik weet nog heel goed dat de staleigenaren grapten dat een koudbloed eigenlijk warmte met zich meebrengt. Toch is Bella  een expressieve merrie met een heerlijk eigen karakter. Op stal noemen ze haar een koudbloedige diva met een warme allure. Bella is goudeerlijk en gaat als ze een klik met je heeft voor je duur het vuur.” Bijstra hoopt dit jaar haar debuut in de ring te kunnen maken. “Het lijkt mij ontzettend leuk om dit jaar ook eens te kijken of we samen ons beste beentje in de wedstrijdring kunnen voorzetten en zo samen te kijken hoe ver we hierin kunnen komen.

Gouden beauty

De amazone geeft aan dat Bella Donna haar onze in a lifetime-paard is. “Ze weet altijd weer een lach op mijn gezicht te toveren of me te vrolijken met haar heerlijke knuffels. Soms kriebelt het wel eens, om wellicht in de toekomst zelf een veulentje bij haar te fokken. Het idee is dan om tegen de tijd dat zij rustiger aan mag gaan doen, verder te kunnen trainen met een bloedverwant van haar. Echter vind ik dit ook weer ontzettend spannend. Maar gelukkig is ze nog lekker jong met haar acht jaar en is het voor nu de insteek om vooral nog eerst lekker lang van haar te kunnen genieten! Mijn gouden beauty met flair!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit/ Artistiscs fotografie

Afbeelding