Afbeelding

Bodime Meeuwissen over haar Quarterhorse als springpaard: “Shine is meer dan ik ooit had mogen dromen”

Algemeen

Het was liefde op het eerste gezicht toen de nu 25-jarige Bodime Meeuwissen aanwezig was bij de bevalling van Shine. Ondanks dat het plan was dat hij topsport zou beoefenen in Italië, verhuisde hij al vrij snel terug naar Nederland toen bleek dat hij reining niet leuk vindt. Volgens Meeuwissen zat er toen nog maar één ding op: het westernzadel verruilen voor de hindernissen. 

Advertisement

Nieuwsgierig veulen

“Shine is gefokt door mijn ouders en dus ook ons thuis geboren”, vertelt de amazone over de nu 7-jarige ruin. “Samen met mijn moeder heb ik hem op de wereld mogen brengen. Ik was natuurlijk meteen smoorverliefd op hem! Hij was een enorm leuk, nieuwsgierig veulen en kwam graag kroelen.”

Goede bloedlijn 

Er waren grootse plannen voor Shine weg gelegd in de reining-wereld. “Shine zijn vader, Colonels Smoking Gun, is een western legende. Zijn moeder is een Shining Spark-merrie”, legt Meeuwissen uit. “In de reining zijn dit echte toppers, maar een goede sportbloedlijn wil blijkbaar niet altijd iets zeggen.”

Niet gemaakt voor de sport

Toen de ruin iets ouder was, verhuisde hij naar een grote sportstal in Italië. “”Hij heeft de prachtige looks van zijn ouders, maar Shine is niet gemaakt voor de topsport. Hij is erg snel gestrest en haalde er ook geen enkel plezier uit. Gelukkig kwamen we hier op jonge leeftijd achter en besloten hem gelijk naar huis te halen.”

Omscholen

Na een welverdiende vakantie kwam de vraag: hoe nu verder. Verkopen was absoluut geen optie volgens de amazone. “Zelf heb ik nooit wat gehad met de westernsport. Omdat ik op dat moment op zoek was naar een springpaard, vroeg ik een keer voor de grap aan mijn ouders of ik Shine niet mocht omscholen tot een springpaard. Tot mijn verbazing vonden ze het ook nog een goed idee, dus zo ben ik heel rustig begonnen met het oppakken van dressuur en springen.”

Geduld en liefde

“Shine vindt het geweldig”, vervolgt Meeuwissen enthousiast. “Na heel veel geduld en vooral liefde bloeide hij op tot een geweldig paard. Hij werd steeds zelfverzekerder en sterker. Ondertussen zijn we vier jaar verder en doet hij het echt heel goed. Hij kan enorm kwallen en soms ook nog erg onzeker zijn, maar dat kan ik ook, dus dat vind ik helemaal niet erg.”

Crossen

Aankomende zomer wil de combinatie meer uitdaging opzoeken. “Ik wil graag met hem gaan crossen en heel misschien zelf wel een dressuur oefenwedstrijdje starten. Het allerleukste vinden we toch nog op avontuur gaan samen. Lekker naar het strand of het bos; steeds weer nieuwe plekken ontdekken.”

Hart van goud

De amazone is enorm trots op haar paard. “Hij is niet het grote springpaard waar ik al die jaren naar opzoek was, maar hij is meer dan ik ooit had mogen dromen. Een echte vriend, een maatje op samen mee te werken. Het is zeker niet het makkelijkste paard en hij heeft een sterk karakter ontwikkeld, maar hij heeft echt een hart van goud.”

Plezier

“Ik hoop dat Shine en ik nog ver kunnen komen samen en vooral veel van elkaar leren en genieten. Zelf heb ik niet echt wedstrijdambities, maar wie weet vinden we het samen wel superleuk. Voor mij is het vooral belangrijk dat hij plezier heeft in wat we doen en als hij thuis de sterren van de hemel loopt en op wedstrijd niet, is dat voor mij ook genoeg.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Dani Hage fotografie