Afbeelding

Selina de Lang: “We hadden echt een doel nodig”

Algemeen

Ondanks dat Selina de Lang in 2021 op zoek was naar een KWPN’er met dressuurervaring, viel ze op slag voor de Fjordenmerrie Kenzy. Samen kwamen ze uit een ‘dipje’ en stelde de combinatie zich begin dit jaar één doel op: uitkomen in de dressuursport. 

Advertisement

“Tijdens mijn zoektocht kwam ik terecht op een paardenforum, bij een topic over het kopen van een paard”, blikt de amazone terug. “Eigenlijk wilde ik een KWPN’er, maar daar grapte ik dat een Fjord me ook wel leuk leek. Daarna kreeg ik een berichtje van iemand die haar Fjord ging verkopen en dit triggerde mij zo dat ik besloot te gaan kijken.”

Zachte uitstraling

Zo gezegd zo gedaan, dus De Lang ging langs voor een proefrit. “Ik voelde me direct heel veilig op haar en haar hoofd sprak mij heel erg aan. Ze heeft een hele zachte uitstraling. Dus toen kwam ik thuis met een Fjord”, vervolgt ze lachend. “Het was mijn doel om lekker allround bezig te kunnen. Zelf ben ik niet de meest handige ruiter en kan ik ook best angstig zijn; dus ontspanning en plezier staan voorop. Sommige dingen doe ik ook puur voor haar, bijvoorbeeld het springen.  Kenzy is gek op springen, dus ondanks dat ik dat mega spannend vind doen we dat wel af en toe.”

Zwaarder dan verwacht

Helaas bereikt De Lang een kantelpunt met de Fjordenmerrie. “Ik was wel blij met Kenzy, maar het hebben van een eigen paard viel me zwaarder dan verwacht. Hierom besloot ik om haar na de winter te verkopen. Toch, naarmate dit punt dichterbij kwam, begon het steeds meer aan me te knagen en op een gegeven moment kon ik het niet meer over mijn hart verkrijgen. Wel besloot ik dat ik een doel nodig had.”

Debuut

En dat doel vond de combinatie in het rijden van dressuurwedstrijden. “Op 1 januari 2024 hebben we onze startkaart aangevraagd en op 17 februari hadden we ons dressuurdebuut. Dit vonden we allebei erg spannend, maar door het vaker te doen wordt het hopelijk minder spannend.”

Groeien van trots

Ze vervolgt: “Een mooie kwaliteit van Kenzy is dat ze mijn angst niet overneemt. Soms zit ik er echt met veel spanning op en het beïnvloedt haar niet. Hierdoor zorgt ze ervoor dat ik me dan weer veilig voel. Daarnaast vindt Kenzy het werken aan de hand ook erg leuk. Als ze dan een nieuwe dressuuroefening snel oppakt en ik haar dan uitbundig beloon dan zie je haar groeien van trots.”

Working equitation

“Voor de komende jaren hebben we nog genoeg doelen. Het lijkt me leuk om straks ons eerste winstpunt in de B te halen. Ook doen we jaarlijks een working equitation clinic en het zou echt tof zijn om daar ooit een wedstrijd in te kunnen doen. Doordat Kenzy niet onder de indruk is van oefeningen en ook goed kan stilstaan, denk ik dat zij ook een heel geschikt paard kan zijn voor working equitation”, sluit De Lange enthousiast af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit