Afbeelding

Vera de Kroon: “Ik besloot de gok te wagen en Lana een kans te bieden”

Algemeen

Ondanks dat Vera van de Kroon niet gelijk weg was van de Crema Catalana Lana, besloot ze de destijds 10-jarige onzekere merrie toch een kans te geven. Met vallen en opstaan en veel werken aan de basis, wende de combinatie steeds meer aan elkaar en momenteel kijkt de amazone trots terug op een periode vol doorzettingsvermogen.

Advertisement

“Eind 2022 kwam ik Lana tegen via Marktplaats, toen ze nog bij een handelaar stond”, steekt De Kroon van wal. “Toen ik aankwam hielp een leuke meid mij met het voorstellen van Lana. Ik was niet direct heel enthousiast. Lana keek de kat uit de boom en kwam erg zenuwachtig op mij over.”

Veel spanning 

Ze vervolgt: “Lana was prachtig om te zien, maar ze was erg onzeker; er was dus totaal geen sprake van liefde op het eerste gezicht. Ze werd voorgereden met een verhaal dat ze bij vorige kijkers nog minder vertrouwen had gekregen door dingen die er mis waren gegaan. Lana liep korte pasjes en ze had ontzettend veel spanning. Eigenlijk dacht ik toen dat het niks zou worden. Mijn woorden tegen de amazone van Lana waren dan ook: ‘Je mag best even doorrijden, maar ik denk niet dat Lana het wordt’.”

Toch potentie 

Zoals De Kroon het beschrijft, leek het alsof de merrie hoorde wat ze zei: “Na een paar rondjes ging Lana wat ontspannen. Ze begon ruimere passen te zetten en het werd een ander paard. Vanaf dat moment zag ik potentie en begon ik haar echt leuk te vinden. Na een onderhandeling met de handelaar kwamen wij er prijstechnisch uit en besloot ik de gok te wagen en dit paard een kans te bieden.”


Niet gewend

Thuis begon de amazone rustig aan met longeren. “Dit ging eigenlijk heel goed. Lana zette geen stap verkeerd, totdat ik het zadel erop deed”, legt ze uit. “Opeens was ze compleet in paniek en zette ze het op rennen en vliegen; en dat ging hárd. Voorheen heb ik veel Friese paarden beleerd, maar dit was ik niet gewend en schrok ik wel van.”

Helemaal opnieuw beginnen

De Kroon reed met haar andere paard (red. Orla) op een stoeterij waar ook een trainingsstal bij zat en ze besloot daar hulp voor Lana in te schakelen. “Lana is daar uiteindelijk drie maanden geweest. Ze hebben mij daar goed geholpen en ik heb daar ontzettend veel geleerd, maar hier hebben we helaas niet helemaal het resultaat kunnen bereiken dat ik had gehoopt. Eenmaal thuis ben ik helemaal opnieuw begonnen; weer longeren, opstappen en kleine stukjes rijden. Ik wilde samen met José het vertrouwen opzoeken.”

Dosis lef 

Onder begeleiding van instructrice Daniella zet de combinatie grote stappen in het proces. “Lana bouwt ontzettend veel spanning op in de bak, ze vertrouwt weinig en kan soms volledig in paniek raken. Dit heeft heel veel tijd nodig en soms een dosis lef. Het is belangrijk om kleine stapjes zetten. Je wil als je erop zit niet dat ze in die paniek schiet, keihard gaat rennen en dan maar hopen dat ze stopt. Ik draag natuurlijk ook een stukje bewuste en onbewuste spanning mee en dat voelt dit sensitieve paard onmiddellijk. Het is een ingewikkelde puzzel, maar we puzzelen door.”

Herhaling en vertrouwen 

Herhaling en vertrouwen is erg belangrijk voor de combinatie. “Soms gaat het twee dagen goed en dan ineens ontploft de boel en doe je drie stappen terug. Een lange adem, veel geduld en doorzettingsvermogen worden hier zeker door op de proef gesteld. Ik heb veel gehuild, vaak gedacht het niet te kunnen maar inmiddels hebben we een stijgende lijn te pakken.”

Ontpopt

Momenteel is de merrie drachtig van Barton VDL en geniet ze van haar zwangerschapsverlof. “We zijn veel bezig met onze vertrouwensband; veel poetsen, wandelen en af en toe een beetje grondwerken. Vooral heel veel vertroetelen en dat werkt fantastisch, onze eenkennige en onzekere Lana ontpopt zich tot een vrolijk en nieuwsgierig paard dat zich wil laten aaien en poetsen.”

Eerlijk paard

Lana is een eerlijk en respectvol paard, ze heeft mij nog nooit opzettelijk van haar rug willen gooien. Samen zijn we een perfectionistisch duo. Lana is leergierig en heeft een werklustige instelling, zelf sta ik altijd open om mijzelf te verbeteren. Met deze kwaliteiten hoop ik te groeien tot een fantastische combinatie.

Trots

Ondanks de tegenslagen is de amazone erg trots op haar paard. “Daarnaast ben ik erg trots op het doorzettingsvermogen en waar we op dit moment staan. Bij Lana heb je heel snel kleine geluksmomentjes, bijvoorbeeld bij haar in de box kunnen komen zonder dat ze volledige paniek krijgt. Gelukkig is dit inmiddels bijna nooit meer aan de orde. Ik hoop ooit ontspannen met haar in de rijbaan te kunnen rijden, mijn grootste wens is dat we ooit kunnen shinen in de wedstrijdring.”

Vera en Lana zijn ook te volgen op Instagram 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Afbeelding