Afbeelding
Foto: Jaap en Marja Koole

Hanneke Held: “Stiekem begin ik mijn tweede carrière”

Springen

Hanneke Held, die binnenkort haar 59e verjaardag viert, heeft een rijke en gevarieerde carrière in de paardensport achter de rug, een passie die al op 18-jarige leeftijd begon. Van springen tot dressuur en uiteindelijk eventing, Hanneke heeft zich nooit laten beperken door de conventies van de sport. Haar verhaal is er een van doorzettingsvermogen, liefde voor het paard, en de onuitputtelijke zoektocht naar uitmuntendheid.

Advertisement

Beginjaren en ontwikkeling

“In mijn vroege jaren was ik vooral bezig met springen en dressuur, maar al snel realiseerde ik me dat ik meer wilde,” vertelt Hanneke. Dit verlangen leidde haar naar eventing, een discipline waarin ze al snel uitblonk. De invloed van volbloed Pantheon in haar paarden bleek een succesformule: “Mijn allereerste crosspaard voerde Pantheon bloed. En door de jaren heen is dat speciale bloed altijd teruggekomen in mijn paarden.”

Triomfen en tegenslagen

Hoogtepunten in Hanneke’s carrière waren haar deelname aan de 4ster wedstrijd in Boekelo en aan het EK in Zweden met La Flor. In Boekelo presteerde ze foutloos. “Om daar te mogen rijden, en dan ook nog foutloos, was echt een geweldige ervaring,” deelt Hanneke met trots. In Zweden behaalde ze ook een hele gave prestatie namelijk een bronzen teammedaille. Deze overwinningen werden echter afgewisseld door momenten van hartzeer, zoals het verlies van Bachelor, haar laatste internationale paard. “Toen moest ik Bachelor laten inslapen... Dat was een moeilijke tijd. Ik heb een maand of drie, vier geen paard gehad. Maar ik kwam erachter dat zonder paarden mijn wereld niet compleet is.”

Nieuwe hoofdstukken: Nina Bella en Chablis

De kennismaking met Nina Bella en Chablis opende nieuwe hoofdstukken in Hanneke’s leven. Zonder ook maar een testrit te maken, kocht ze Nina Bella, een keuze die puur op intuïtie was gebaseerd. “Ze stond me aan, en ik dacht: niet geschoten is altijd mis.” Nina Bella en Chablis werden zorgvuldig door Hanneke opgeleid, waarbij ze benadrukt hoe belangrijk het is om geduld en consistentie te bewaren. “Het eerste jaar was zwaar, maar vorig jaar is de knop omgegaan. We hebben zelfs een bronzen medaille gehaald op het NK,” vertelt Hanneke vol enthousiasme. Ze mocht twee keer starten op het NK met Nina Bella. In 2023 op het NK eventing in de klasse L en dit jaar NK springen 1.10. Chablis was ook twee keer gekwalificeerd, maar Hanneke koos beide keren om Nina Bella mee te nemen.


Foto: Jaap en Marja Koole 


Foto: Jaap en Marja Koole 

Toekomstdromen en dankbaarheid

Met het oog op de toekomst, plant Hanneke internationale wedstrijden met Nina Bella en Chablis. “Ik had niet verwacht dat ik nog zulke dingen zou gaan doen. Maar ik heb twee super gave paarden, dus waarom zou ik het niet doen?” Haar succes schrijft ze niet alleen toe aan haar eigen inzet, maar ook aan de steun van haar team zoals haar hoefsmid, dierenarts, de familie Hoevers en haar partner Hans Hillebrink en diverse sponsors. “Zonder dat hele team is het allemaal niet mogelijk. Ik voel me heel erg gezegend.”

Visie en inspiratie

Hanneke’s verhaal is niet alleen een CV vol met haar prestaties maar ook van haar filosofie over paardentraining en het leven. “Ik geloof in trainen met rust en vertrouwen. Het is belangrijk om je paard in zijn waarde te laten. Dan krijg je er zo verschrikkelijk veel voor terug.” Haar toewijding aan een natuurlijke aanpak en haar streven naar harmonie met haar paarden resoneert in alles wat ze doet. Hanneke traint namelijk niet alleen haar eigen paarden maar ook veel andere paarden en ruiters! Ze geeft crosstrainingen op diverse locaties. In een nieuwe accommodatie in Klarenbeek met uitstekende faciliteiten en toegang tot weidegrond kijkt Hanneke uit naar het geven van lessen en het verder trainen van haar paarden.

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding