Afbeelding
Foto: Privé

Ainhoa Kuijs is regiokampioen Z2 (D/E): “Als alles op zijn plek valt.”

Dressuur

In de wereld van de paardensport zijn er momenten die je altijd zult herinneren, momenten waarop alles op zijn plek valt. Voor Ainhoa Kuijs en haar pony Ilas v. d. Burgthoeve was dit weekend zo’n moment. Samen werden ze gekroond tot Brabantse kampioenen in de klasse Z2 categorie D/E, een prestatie die het resultaat is van jaren hard werken, toewijding, en een onbreekbare band tussen ruiter en paard.

Advertisement

Een combinatie van drie jaar: groei en ontwikkeling

Ainhoa en Ilas vormen nu bijna drie jaar een team. “Het was de bedoeling om verder te groeien in het springen, maar al snel bleek dat we samen ook goed in de dressuurring pasten,” vertelt Ainhoa. Hun reis begon in het L2, en elk seizoen klommen ze een klasse hoger, steeds eindigend in de top vijf van de Brabantse kampioenschappen. Dit jaar was anders. “Dit keer reden we onze beste proef ooit en kwamen met maar liefst 71,2% met een grote voorsprong bovenaan te staan.”

De kunst van het balanceren: dressuur en springen

Voor Ainhoa en Ilas is veelzijdigheid de sleutel. Naast hun successen in de dressuur, delen ze een passie voor springen en crossen. “In de week voor het kampioenschap hebben we nog een oefenspringwedstrijd gehad, een crosstraining en een springles. Dit dient als afleiding van de spanning en houdt Ilas soepel en fit. “, legt Ainhoa uit. “Natuurlijk hebben we ook extra dressuurlessen genomen in de periode voor de kampioenschappen, maar ik probeer dus niet alleen de focus op dressuur te leggen. Ik denk dat afwisselend trainen goed is voor paard en ruiter, want je maakt je paard er sterker mee en bewuster van zijn eigen lichaam, maar je leert als ruiter ook je paard nog beter kennen en zo groeit het vertrouwen tussen jou en je paard. Het doel van trainen is uiteindelijk het verbeteren van jou en je paard, het maakt niet uit of dat tussen de witte hekjes, tussen hindernissen of midden in het bos is. Deze manier van trainen werkt heel goed voor ons. Ilas is soms een beetje onzeker en heeft steun van de ruiter nodig, door onze avonturen samen vertrouwt Ilas 100% op mij, maar weet ik ook dat ik altijd op hem kan vertrouwen. Hij is echt mijn beste maatje. 

Toekomstdromen en dankbaarheid

Terwijl Ainhoa en Ilas zich voorbereiden op The Dutch Masters (Indoor Brabant) en het NK, blijven ze ook trainen voor springwedstrijden. “We rijden nu nog in de 1.00 meter en ik zou graag nog meer willen ontwikkelen en groeien in de springring,” zegt Ainhoa, die ook uitkijkt naar de overstap naar de paarden nu ze bijna 18 wordt. “Ilas is een E-pony, dus we gaan het gewoon proberen tussen de paarden.” Ainhoa’s reis begon op 7-jarige leeftijd en heeft haar gebracht waar ze nu staat. Ze is erg dankbaar voor Ilas. “Door zijn werklust en inzet heb ik echt de fijne kneepjes van dressuur kunnen leren.” Ook staat haar eerste pony Romeo en hun derde musketier, Khaprisun, bij hun op stal. Voor Ainhoa en Ilas vormt dit kampioenschap niet alleen een bekroning van hun harde werk maar ook een springplank naar de toekomst. “Ik hoop nog lang te kunnen genieten met Ilas van de dressuur- en springsport,” concludeert Ainhoa.