Afbeelding
Denis van der Plas

Dubbelslag voor Roos van Bodegom in Ouddorp: “Ik streef naar perfectie in harmonie”

Algemeen

Roos van Bodegom en Andele VW Fan ‘t Hooge waren onoverwinnelijk op de dressuurwedstrijd van P.S.V De Dijkgraaf. De combinatie reed 201 en 200,5 punten bij elkaar wat zorgde voor twee oranje linten op M1-niveau.

Advertisement

“Uiteraard ben ik heel blij. Een overwinning is altijd, zeker met vier winstpunten erbij”, steekt de amazone enthousiast van wal. “Desondanks was ik niet helemaal tevreden met de proef. Ik had hem nog iets meer aan mijn hulpen willen hebben. We hebben nog veel meer in huis dan dit, zo maakte ik in de galop een aanspringfout; wat zonde is van de punten.”

Goede punten op harmonie

Ze vult aan: “Aan de andere kant was ik wel tevreden in de zin van dat ik fijn door kon rijden en harmonieus een proef kon neerzetten, zonder frustratie of stress aan beide kanten. Dit is iets waar we zeer in gegroeid zijn samen en waar ik heel trots op ben. Op mijn protocol krijgen we onderaan ook een 7,5 voor harmonie, wat naar mijn mening een van de belangrijkste punten is die je kan krijgen.”

Perfectionistisch 

Van Bodegom geeft aan dat ze in het rijden van proeven erg perfectionistisch is. “Als ik dan met de prijsuitreiking hoor wat voor punten ik heb, besef ik wel dat het lang niet slecht is en dat we op de goede weg zijn. Over het algemeen was de proef dan ook netjes gepunt. Zo had ik een drie voor onderdelen die niet goed gingen, maar ook achten voor oefeningen die goed uitgevoerd waren. Ondanks de spanning die we allebei voelen op wedstrijd, kunnen we de oefeningen steeds beter afwerken. Dat is echt een enorme groei en dat was ook terug te zien op het procotol.”

Blij paard

“Trainen, trainen en nog eens trainen”, reageert de amazone op de vraag hoe ze nu toe gaat werken naar de volgende wedstrijd. “Daarnaast doen we zeker ook andere leuke dingen, zoals buitenritten maken. In het trainen gaan we bezig met de oefeningen voor het M2 en het Z. Omdat ik zo perfectionistisch ben, is goed niet altijd goed genoeg. Ik streef naar perfectie in harmonie en een happy paard. Ik merk dan ook echt dat Andéle geniet van de wedstrijden, wat ik echt super belangrijk vind. Als het paard het niet leuk vindt, kom je nooit ver in de sport.”

Vertrouwen

Van Bodegom kocht de nu 7-jarige merrie bij Henswoude Breeding en Export, waar ze ook tien weken stage gaat lopen de komende tijd. “Destijds was ze pas 3,5 jaar oud en had ze weinig ervaring onder het zadel. Eigenlijk wilde ik helemaal niet zo’n jong paard. Zelf had ik weinig ervaring en wilde ik graag de sport in, dus een ervaren en stabiel paard leek mij een beter plan. Toch vond mijn instructrice Mariska Krowinkel dat ik bij Andéle moest gaan kijken en op dat moment werd ik ook gelijk verliefd. Daarbij voelde ik gelijk een klik en vertrouwen, iets dat ik nog nooit gevoeld had op een paard.”

Puntjes op de i

Nadat de Fries anderhalve maand doorgereden was door de instructrice van Van Bodegom, beviel ze in de stallen van de amazone van veulen Porsche. “Vervolgens zijn we twee jaar gaan werken aan de basis en ben ik ruim een jaar geleden begonnen in de B, waar we echt doorheen vlogen. Na drie wedstrijden mochten we door naar het L1 en het seizoen erop deden we mee met de Friezenkampioenschappen in het L2, waar we tiende werden van de twintig deelnemers. Afgelopen oktober maakten we ons M1-debuut bij Stal Flicka, waar we geheel onverwachts wonnen én overall kampioen werden. In het M1 hadden we weer binnen vier wedstrijden genoeg winstpunten om over te stappen naar het M2, maar we rijden bewust nog in het M1 dit seizoen om de puntjes op de i te zetten.”

Samen groeien

Ondanks dat zowel amazone als paard weinig wedstrijdervaring hadden, groeien ze samen door in de sport. “Andéle is mijn spiegel. Ze kan best heftig zijn op vreemd terrein, maar we leren door kilometers te maken. We hebben een goede band en ze is mijn allerbeste maatje. Daarnaast heeft ze drie prachtige gangen. Het is een cadeau om samen vanaf nul te beginnen en dan dit samen te bereiken.”

Lange weg te gaan

Uiteindelijk hoopt Van Bodegom de Grand Prix te bereiken. “Zonder Mariska waren we nooit gekomen waar ik nu sta en daar ben ik haar ook heel dankbaar voor. Ze heeft mij altijd gesteund, evenals mijn moeder die ook elke wedstrijd weer meegaat. Daarnaast maakt mijn stiefvader Walter Mijnders mijn paardensport mede mogelijk. We gaan door met veel liefde, consequentheid en we nemen de tijd die we nodig hebben. We hebben nog een lange weg te gaan, maar ik heb er echt heel veel zin in.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Denise van der Plas