Afbeelding
Madu Shots

Julot Scheidema met Elena tweede in ZZL: “Met een E-pony tussen de paarden is een uitdaging”

Algemeen

Eigenlijk zorgde artrose ervoor dat Julot Scheidema en Elena Eclipse (v. Elando) afscheid hadden genomen van de sport, maar door een aantal fijne trainingen begonnen de wedstrijden toch weer te kriebelen. Zonder verwachtingen kwam de combinatie uit in de gecombineerde Z2/ZZL-rubriek op Manege de Hulhorst en reed hierin naar 60,71% en een tweede prijs. 

Advertisement

“Ik ben zeker tevreden over de wedstrijd. In de eerste proef kon ik er lekker aan rijden”, steekt de amazone van wal. “Kwartpirouette zijn normaal gesproken een van de lastige onderdelen voor ons, maar in deze proef deed Elena echt mega haar best wat ook resulteerde in een 7 en een 6,5 op een dubbelteller, dat is voor ons echt top!”

Winstpunt

Ze vervolgt: “In de eerste proef behaalden we een score van 212,5, wat een ruim winstpunt opleverde. Persoonlijk ben ik altijd content als we een winstpunt behalen. Winnen hoeft niet per se, maar het is natuurlijk altijd mooi meegenomen! Het rijden van ZZL met een E-pony tussen de paarden is een uitdaging, dus ik ben erop ingesteld dat het buitengewoon zou zijn als we ooit 65/70% zouden halen. Daarom ben ik altijd tevreden met een score boven de 60%. In de tweede proef behaalden we 198 punten, waarbij Elena wat enthousiast was – begrijpelijk na een half jaar afwezigheid – wat resulteerde in enkele grote fouten in de wissels. Onvoldoendes op een dubbelteller drukken de punten gewoon heel erg. Toch was het extra leuk dat we in de eerste proef ook nog een tweede prijs pakten in een gedeelde Z2/ZZL-rubriek!”

Enthousiasme aanwezig 

Gevraagd naar wat er goed ging en waar verbetering mogelijk is, deelt Scheidema: “Thuis hebben we twee 20x40-banen, dus Elena stond echt aan toen we de 20x60-baan betraden. Ze wist precies wat we gingen doen, dus het enthousiasme was zeker aanwezig. Dit resulteerde erin dat ik de draf net niet goed kon plaatsen, ze heeft een fantastische tweede draf en die wil ik ook echt graag laten zien! Maar omdat ze zo enthousiast was, had ik moeite met haar steeds terug zetten op het achterbeen. Maar dat komt wel weer!”


NH Photo

2014

Scheidema kreeg Elena in 2014 van haar ouders, toen manege Onneresch haar deuren definitief sloot. “In 2011 heb ik mijn eerste eigen paard gekregen, maar dit bleek een miskoop te zijn en die merrie is vrij snel weer naar de oude eigenaar gegaan. Daarna hebben we een poosje gezocht naar pony’s, maar daar zijn we vrij snel mee gestopt omdat er niks geschikts op ons pad kwam. Daarnaast vond ik het eerst ook wel prima om weer in de manegelessen te rijden op manege de Bongerd, waar ik ook ooit begonnen ben.”

Mega vertrouwd 

Ondanks dat de zoektocht even stil stond, werd de moeder van Scheidema getipt over een advertentie van een bruine merrie: Elena. “Ze zijn gelijk gaan kijken en de dochter van die vriendin heeft Elena uitgeprobeerd, omdat ik toen de helft van de week bij mijn vader woonde en dus niet mee kon. De pony bleek zo leuk, dat mijn moeder eigenlijk al had toegezegd haar te kopen zonder dat ik er iets van wist. En een paar dagen later mocht ik bij Elena gaan kijken en dat was gelijk mega vertrouwd.”

Allround rijden 

Het voelde zelfs zo vertrouwd tussen de nieuwe combinatie, dat ze de eerste week al van alles uitprobeerden; van springen tot zonder zadel rijden. “Ik heb altijd al wel gedroomd van wedstrijden rijden op hoog niveau, maar dat waren als 14-jarige niet mijn intenties toen we Elena kochten. Ik wilde gewoon plezier maken met mijn eigen pony en lekker veelzijdig rijden, want ik vind alles leuk; dressuur, springen, cross, buitenritten. En eigenlijk is beide gelukt, ik ben hoog in de sport geëindigd en ik heb altijd heerlijk allround gereden!”

Artrose

In 2022 werd Elena voor het eerst langdurig kreupel. “Dit gebeurde vlak na ons ZZL-debuut. Hier ben ik toen mee naar de kliniek in Wolvega gegaan en daaruit bleek dat ze in beide voorbenen een hele lichte vorm van beginnend artrose heeft. Volgens de dierenarts mocht ik wel alles met haar blijven doen, maar voor mezelf heb ik het toen even op een laag pitje gezet, springen op 1M-niveau leek me sowieso geen goed idee meer.”

Rustiger aan 

De amazone vervolgt: “Beetje bij beetje krabbelde Elena er weer bovenop en toen ze weer volledig goed liep ben ik haar weer gaan oppakken, omdat beweging juist goed is voor paarden met artrose. De galop was duidelijk veranderd, dit was nooit haar sterkste punt maar het voelde nu ook anders. Hierdoor besloot ik om rustiger aan te doen. We hebben nog een paar wedstrijden gereden waardoor we de punten voor ZZZ hebben, maar ik merkte dat er steeds mindere periodes kwamen. Daarom besloot ik een halfjaar geleden dat een meisje uit de buurt laagdrempelig op Elena mocht rijden en dat ik me ging focussen op mijn drie andere paarden.”

Stiekem opgegeven voor wedstrijd 

Desondanks de mindere periodes, lijkt de merrie nu weer de smaak te pakken te hebben. “Zelfs de galop lijkt weer helemaal goed”, benadrukt Scheidema enthousiast. “Ik heb ons stiekem opgegeven voor een wedstrijd met het idee dat als het toch weer minder ging, we altijd kunnen afmelden. Maar het ging niet minder, dus maar snel weer oefenen met de pirouettes, wat dat doet mijn bijrijder natuurlijk niet, en gaan! Dit bleek heel goed uit de pakken, want de wissels en pirouetten gingen deze keer echt boven verwachting goed!”

De amazone wil vooral weer ‘leuke dingen’ doen met haar paard. “Ze is ‘al’ 16 jaar en ik wil haar nog graag heel lang goed houden. Omdat het nu weer zo goed gaat, ga ik de training iets meer oppakken samen met mijn trainer Bronno Bloem en hopelijk kunnen we ons nog blijven verbeteren.


Karin Gerdes fotografie

Kwaliteit

“Onze kwaliteit ligt echt bij de band die we hebben. Ik vertrouw Elena volledig en ik weet precies hoe ik op haar moet inspelen, en zij weet precies wat ze aan mij heeft. Daardoor kunnen we het optimale eruit halen. Elena heeft altijd al een uitzonderlijke draf gehad voor een pony. Ze is volledig pony gefokt, maar de draf is wel vergelijkbaar met de gang van een paard. Toen ik met Bronno begon met het trainen van de verzameling had ik nooit verwacht dat er meer in zou zitten, maar inmiddels heeft ze een hele goede ‘tweede draf’ en kunnen we werken naar de passage en wellicht ooit piaffe. Ik heb Elena helemaal zelf opgeleid naar het niveau waar we nu op zitten en daar ben ik wel heel trots op! Bovendien heb ik zelf ook nooit op dit niveau gereden, dus Elena heeft mij ook naar dit niveau gebracht. We hebben samen heel veel geleerd en dat kan ik nu meenemen in de opleiding van mijn andere drie paarden.”

Opleiden van paarden

“Voor nu focus ik me vooral op mijn 9-jarige ruin Dynamiek (v. Diacontinus) en mijn 4-jarige D-pony merrie Bella (v. Bayard vs), omdat ik de opleiding van deze paarden heel leuk vind. Uit Bella hoop ik de opvolger van Elena te fokken, want het opleiden van pony’s vind ik het allerleukste en dat kan gelukkig ook met mijn lengte! Elena blijf ik rijden, maar niet meer zo fanatiek als ik jaren gedaan heb omdat ik merk dat ze het ook heel leuk vindt om andere dingen te doen en te trainen met mijn bijrijder op een lager niveau. Ik heb de paarden aan huis staan dus goed management omtrent de paarden ligt bij mij ook hoog in het vaandel. Elena haar fysieke gezondheid staat bovenop, ze hoeft nooit meer weg dus ik ga er alles aan doen om haar gezond en fit oud te laten worden.”

ZZ-Zwaar

Scheidema sluit af: “Omdat het nu zo goed gaat, ga ik samen met Bronno verder trainen richting het ZZZ. We hebben de punten ruimschoots binnen, dus het lijkt me fantastisch omdat nog één keer subtop te kunnen rijden en wat de toekomst ons verder brengt gaan we zien! Bovendien hebben we ook dispensatie gekregen in het springen, waardoor we nu af en toe een springwedstrijdje mee pakken op 80cm wat Elena ook fantastisch vindt om te doen!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Afbeelding
Afbeelding