Valeska ter Vrugt-Zweers met Lovabell de Rouzee
Valeska ter Vrugt-Zweers met Lovabell de Rouzee Foto4u.nl

Subtop | Valeska ter Vrugt-Zweers winnares ZZ-Zwaar: “Mijn dochter en ik leiden hem samen op”

Dressuur

Valeska ter Vrugt-Zweers won beide ZZ-Zwaar proeven op de subtopwedstrijd in Vragender. Ze reed haar Lovabell de Rouzee (v. Guardian S) naar 64,27% en 60,71%. 

Advertisement

Zelf opgeleid

Vijf jaar geleden verkocht Valeska haar voormalige ZZ-Zwaar paard naar Finland. Samen met haar moeder ging ze op zoek naar een nieuw paard en die vond ze in de toen 2,5jarige Lovabell de Rouzee bij Peter van de Sande. “Ik heb al heel veel paarden gereden, ook voor andere mensen en jonge paarden opleiden is wat ik het liefste doe. De jonge paarden reed ik meestal tot Z-niveau of tot ze goed genoeg waren om te verkopen”, vertelt de amazone. Lovabell werd zadelmak gemaakt door Dennis Schuring en Valeska leidde het paard samen op met haar dochter. “Ik mag zelf pas vanaf de L2 starten en mijn dochter heeft hem gestart in de B en L1. Toen hij vier jaar oud was ben ik ermee in de L2 begonnen en zo zijn mijn dochter en ik achter elkaar aan gegaan tot het niveau waar we nu zijn.”

Paard delen

Valeska brengt de ruin uit in het ZZ-Zwaar en haar dochter rijdt Z2 met het paard. “Mijn dochter heeft er ook altijd pony’s bij gehad en naast haar studie heeft ze niet heel veel tijd over om nog meer paarden te doen. We gaan samen met dit paard verder, de ene dag doet hij met mij series en pirouettes en een dag later rijdt zij een Z2-proef met hem. Ze werd een dag later twee keer vierde in de gecombineerde Z2/ZZ-Licht rubriek met hem. In de eerste proef regende het heel hard bij haar en met de inzet van een wending sprong hij een wissel. Ze moest opnieuw aanspringen en het was jammer dat het bij een onderdeel gebeurde die dubbelt telt.”


Dochter Anjeta ter Vrugt met Lovabell de Rouzee 

‘Hele leuke verrassing’

Het paard werd kringkampioen in de L1, L2 en M1 en mocht in alle klasses naar de regiokampioenschappen. “Afgelopen zomer hebben we de overstap gemaakt naar de subtop, maar we hebben niet zoveel wedstrijden gereden. We zijn nu zes keer ZZ-Zwaar gestart en ik moet nog drie winstpunten voor de Lichte Tour. Het zou voor mij ook voor het eerst zijn dat ik Lichte Tour ga rijden. Iedere keer had ik de pech dat de paarden voor dat niveau verkocht werden. Twee weken geleden heb ik van mijn man een slipjas gekregen, dat was een hele leuke verrassing. Over een week starten we twee dagen in Lathum en dan hoop ik drie winstpunten bijeen te rijden.”

‘Deze mag nog even blijven’

“Lovabell heeft een geweldig karakter en is een paard waar je zo mee kunt wegrijden. Hij heeft nog nooit een stap verkeerd gezet. Ik denk dat dat ook komt omdat we hem in zijn waarde laten en op een manier opleiden dat zijn lijf het aan kan. Hij kan in principe al de oefeningen van de Grand Prix, maar hij moet nog acht worden dus we hebben absoluut geen haast. Hij is heel sterk in de galoptour en de wisselseries zijn een hoogtepunt. Mijn man rijdt eigenlijk niet, maar als hij erop gaat en ik vraag de verzamelde oefeningen dan doet hij dat, terwijl mijn man de hulpen helemaal niet kent. We hebben hem al een paar keer kunnen verkopen, maar deze mag nog even blijven!”

Graziozo Cup

Valeska reed altijd voor andere paardeneigenaren, maar sinds ze in de Achterhoek haar eigen stallen aan huis heeft is dat minder geworden. “Ik geef veel les aan jonge kinderen, gevorderde ruiters en aan verenigingen. Af en toe leid ik nog een paard voor iemand anders op, maar mijn focus ligt vooral op mijn dochter. Ik ben met dit paard begonnen bij Toos Brinksma en toen ik wat meer proefgericht verder wilde ben ik terecht gekomen bij Dennis Schuring. We namen deel aan de Graziozo Cup in Lathum en daar kregen we les van John Tijssen. Dat beviel goed en daar gaan we ook af en toe heen. We zijn door naar de finale van de Graziozo Cup en daar gaan we zeker ons best doen!”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan 

Foto’s: Valeska ter Vrugt-Zweers

Afbeelding