Joyce Brand met nichtje Alisia Hoogstad en Lausanne
Joyce Brand met nichtje Alisia Hoogstad en Lausanne Nadine Engels

Subtop | Joyce Brand eerste en tweede in het ZZ-Zwaar: “Na vier wedstrijden al Lichte Tour-startgerechtigd”

Dressuur Subtop

Joyce Brand wist de eerste en tweede prijs te winnen in het ZZ-Zwaar op de subtopwedstrijd in Udenhout. Ze reed Lausanne (v. Zonik) naar 63% en 62,79%. “We zijn heel erg back to earth, er staat geen vrachtwagen en we rijden ook niet met dure caps of andere spullen. Zo zie je dat je met hard werken en ergens in geloven er ook komt. We zien het veel om ons heen en dat lijkt heel aantrekkelijk, maar we blijven ons eigen ding doen en dat wordt ook gewaardeerd.”

Advertisement

Paard delen

De amazone kocht haar merrie Lausanne als jong paard aan en zag direct veel potentie in de merrie. Ze maakte in december haar ZZ-Zwaar debuut en reed in Udenhout haar vierde ZZ-Zwaar wedstrijd. “We hebben na vier wedstrijden onze punten voor de Lichte Tour bij elkaar”, vertelt ze trots. Wat haar verhaal nog bijzonderder maakt is dat ze haar paard deelt met haar nichtje Alisia Hoogstad. “Alisia heb ik zelf leren paardrijden. Toen ze werd geboren kreeg ze van mij al eerste Shetlander Rolex. Ik verkoop weleens wat paarden en stak nooit tijd en geld in mezelf. Lausanne rij ik samen met mijn nichtje en ik gun haar heel veel. We dachten, laten we het eens proberen en het is gelukt! Ik mag na vier wedstrijden de slipjas aan en Alisia gaat haar vierde ZZ-Zwaar wedstrijd nog rijden. Natuurlijk hopen we dat zij dan ook Lichte Tour startgerechtigd is.”

‘We zijn één team met één taak’

“Ik had na twee winstpunten nodig en het ging boven verwachting goed. Zelf kan ik wel op hoger niveau rijden, maar meestal verkoop ik de paarden altijd weer. Als de paarden de oefeningen kunnen, dan heb je vaak dat mensen geïnteresseerd raken in je paarden en dat is tenslotte wel mijn werk. Alisia en ik lopen gelijk op, maar in februari zijn er weinig wedstrijden in Zuid-Holland. Alisia moet ook nog twee winstpunten en ik hoop dat we beide Lichte Tour startgerechtigd worden. Ik neem zelf geen les, maar kijk wel veel af bij mensen. Voor de grap noem ik mezelf een zuignap, wat ik om me heen zie en goed vind neem ik in me op. Alisia en ik helpen elkaar en we doen het samen en het is maar net hoe het uitkomt wie Lausanne rijdt. We zijn één team met één taak en ik zeg altijd, gaat niet bestaat niet. Ik vind het heel bijzonder dat we dit samen doen, Alisia is pas 20 jaar en ik vind het hartstikke knap van haar. 

Gefokt door Edward Gal

De roepnaam van de merrie op stal is Ed. “Ze is gefokt door Edward Gal en we noemen haar altijd Ed. Ik denk dat ze een heel talentvol paard is en met haar 1,76m hebben we haar heel lang de tijd gegeven. We hebben haar alleen maar thuis getraind en ze komt pas sinds een jaar in de wedstrijdring. Ze wil het voor ons allebei 100% doen en laat ons nooit zitten. Lausanne kan heel makkelijk sluiten, maar je moet wel in je achterhoofd houden dat ze zo groot is. Ze is heel stabiel en ik denk dat dat ons sterkste punt is. Haar stap, draf en galop zijn goed voor een dikke voldoende. Je ziet vaak paarden ergens in uitblinken, maar zij is juist heel constant.”

‘We zijn nog lang niet uitgereden’

Joyce runt haar eigen N Joy Stables op Manege Flemming in Westmaas. “De volgende wedstrijd zal Alisia rijden en dat is op 7 maart bij ons op stal. Het zou heel leuk zijn als ze hier haar laatste punten haalt. Het allerleukste zou ik vinden dat we samen Lichte Tour worden met Lausanne. Ik vind het best wel uniek voor een bijna achtjarig paard onder twee ruiters. We hebben haar samen zelf opgeleid naar dit niveau. Ik heb wel vaker van dit soort paarden gehad bijvoorbeeld Golden Dancer die nu succesvol in de Grand Prix wordt gereden door Thalia Rockx. Ook heb ik een paard verkocht aan Olympische amazone Beatriz Ferrer Salat in Spanje. Ons doel met Lausanne is dit jaar de Lichte Tour, maar ik ben er van overtuigd dat dit niet het einde voor haar is. Lausanne heeft nog veel meer talent en we zijn nog lang niet uitgereden. Ik kijk de toekomst tegemoet!”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Nadine Engels