Jessica Leenders met Majesteit van de Stokhorst
Jessica Leenders met Majesteit van de Stokhorst

Subtop | Jessica Leenders derde tijdens ZZ-Zwaar debuut: “Zijn karakter is goud waard”

Dressuur Subtop

Jessica Leenders reed haar Majesteit van de Stokhorst (v. Ferdeaux) naar de derde plaats op haar ZZ-Zwaar debuut. Ze reden een mooie winstpunt bijeen op de subtopwedstrijd in Udenhout.

Advertisement

Zelf opgeleid

Jessica en haar ouders kochten de nu zevenjarige ruin Majesteit aan als veulen. “We kenden zijn moeder en de fokkers waren onze buren. We zochten een leuk veulen en de buren hadden hem staan. Het was een sterk gebouwd veulen, maar best wel compact. Toen hij zadelmak gemaakt werd was hij super braaf en het is een heel eerlijk en lief paard. Hij doet enorm zijn best en door zijn werkwilligheid heeft hij vanaf het begin al hoge scores gelopen. We werden kringkampioen in het L2 en zijn op de regiokampioenschappen gestart. Hij is nu zeven jaar en is hartstikke jong voor de subtop, maar het is een super fijn constant paard. 

Verkoop

De combinatie reed eind voor jaar de selecties voor de regiokampioenschappen en kwam in januari aan de start op de Gelderse kampioenschappen in de klasse ZZ-Licht. “Thuis waren we al een beetje de oefeningen van het ZZ-Zwaar aan het doornemen. Spelenderwijs pakt hij ook al series om de twee op, maar dat doen we heel rustig aan. Het is de bedoeling om hem dit jaar te verkopen en ik wilde graag daarvoor ons ZZ-Zwaar debuut maken. Ik voel dat er heel veel potentie in hem zit en in de training voelde hij heel goed aan. Ons debuut pakte goed uit, van één jury kregen we al 64% en dat vind ik een mooi startpunt om het ZZ-Zwaar in te gaan. De uitslag was hoger dan ik had verwacht qua plaatsing omdat hij het jongste paard was van zijn rubriek en we nog best wel wat fouten hadden”, vertelt Jessica. 

Focus op twee paarden

Jessica heeft naast Majesteit ook nog een achtjarige merrie die ze uitbrengt in de Lichte Tour en een veulen. Samen met haar ouders heeft ze nog een veulen en een driejarige. “Ik werk fulltime en kan daarnaast geen drie wedstrijdpaarden houden. Ik wil de focus houden op twee paarden en daar goede begeleiding op zetten zodat ik uit deze paarden het optimale kan halen. Voor nu wil ik met Majesteit nog een paar leuke wedstrijden gaan rijden op mooie locaties. Eind deze maand gaan we naar Lathum waar we ook de regiokampioenschappen reden. Dat vond ik een super fijne locatie en daar wil ik graag nog eens rijden. Ik neem beide paarden mee en wie weet wat er nog in zit voordat hij verkocht is, misschien zit de Lichte Tour er nog wel in”, vertelt ze. 

‘Hij heeft heel veel techniek’

De galoponderdelen kwamen als beste uit de verf tijdens hun debuut. “Hij bleef goed op me wachten in de series en sprong de wissels goed op de hulp. Ik kon ze meteen om de drie en om de vier rijden omdat hij er zo goed aan bleef trekken. De pirouettes gingen ook goed, maar ik merk wel dat hij in die oefeningen nog wat kracht mist. Omdat hij het zo graag goed wil doen lukt het hem wel en misschien nog wel beter dan hij lichamelijk aan zou kunnen. In de draf proberen we meer verzameling en verheffing te krijgen, maar ook hierin merk ik dat hij nog kracht mist. Dat kan hij nog niet de hele proef constant houden. Er zitten hele mooie stukken in en het is goed voor hem dat hij de proeven leert kennen. In het ZZ-Zwaar zitten ook voltes 8 meter en dat is met een groot paard nog wel lastig. Hij heeft heel veel techniek en talent en nu is het uitbouwen en sterker maken zodat hij het de hele proef vol kan houden.” 

Harmonieus paardrijden

Jessica lest wekelijks bij Floor van Kempen. “De ene week neem ik de merrie mee en de andere week neem ik Majesteit mee. Voor belangrijke wedstrijden les ik wat vaker met hetzelfde paard, maar in principe gaan ze om en om mee. Ik les al anderhalf jaar bij Floor en leste daarvoor bij Anick Theunissen-Rutten. Ik heb van haar ook super veel geleerd over harmonieus paardrijden. Ik denk dat het goed is om af en toe de keuze te maken om naar een andere instructie te gaan om daar ook van te leren”, besluit de amazone. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Foto4U