Sanne Demkes met Galatea Utopia
Sanne Demkes met Galatea Utopia Foto4U

Subtop | Sanne Demkes weer terug in de subtop: “Dit is een hele mooie comeback”

Dressuur Subtop

Sanne Demkes won de eerste en de derde prijs in het ZZ-Zwaar op de subtopwedstrijd in Lathum. Samen met haar Galatea Utopia (v. Oscar) reed ze tweemaal 61,21% bijeen. 

Advertisement

‘Ik had gelijk een klik met haar’

Zeven jaar geleden kocht Sanne haar merrie ‘Gali’ als eerste eigen paard na haar ponytijd. “Ik wilde de overstap maken naar de paarden en we waren rustig aan het rondkijken naar een paard. Gali kwam heel snel op ons pad en ze was een heel gewoon paard. Het was heel toevallig dat ze van mijn oude basisschool juf was. We zijn gaan kijken en ik had gelijk een klik met haar. Ze had de IBOP gelopen en was daarna een jaar op de wei gegaan. Toen ik ging proefrijden was ze net een maand onder het zadel en ik kon zo met haar wegrijden. Ze was heel braaf en dat gaf ons veel vertrouwen. We zijn wedstrijden gaan rijden en in het begin ging het heel goed. Ik viel heel knullig van haar af en brak mijn bovenarm. Ze kon er niks aan doen, maar ik lag er wel even uit met een operatie en revalidatie. Daarna gingen we weer wedstrijden rijden en behaalden we weer mooie resultaten. Totdat we richting het L gingen en het niet meer goed ging. We zaten een jaar met onze handen omhoog en dachten help, wat gaan we doen?”

‘Stop er maar mee’

“De mensen om ons heen zeiden, stop er maar mee. Ze was erg stout en door mijn onervarenheid werd het gevaarlijk. Ik zag iets in haar en ik bleef zoeken tot ik wist wat haar mankeerde. Haar hormonen zaten haar in de weg en na een behandeling ging het ineens heel snel. Ik ben blij dat ik nooit heb opgegeven en vertrouwen in haar heb gehouden. Heel veel mensen hadden geen vertrouwen meer en ik vond het heel sneu voor Gali”, vertelt Sanne. In 2022 maakte de combinatie de overstap naar de subtop, een niveau die voor hun beide nieuw was. “Het was voor mij een heel bijzonder moment, ik had nooit gedacht dat ik dat niveau ooit zou bereiken. Ineens ben je daar en dat vond ik wel heel gaaf”, vertelt Sanne. 

‘Ik vond paardrijden te leuk om ermee te stoppen’

“We gingen goed van start in het ZZ-Zwaar, maar helaas ging het later minder door meerdere omstandigheden. Mijn moeder werd heel ziek en is overleden. Dat was voor mij heel heftig want de paarden waren ook een passie van mijn moeder. Ik was twee jaar niet meer gestart op wedstrijden en had nog maar weinig gereden. Ik wist me te herpakken want ik vond het te leuk om helemaal te stoppen. Eind vorig jaar gaf ik mezelf een doel en dat was deze week starten. Ik had nog maar een goede maand voor het opbouwen en de mensen om me heen vroegen, is dat niet te snel? Kun je dat wel aan? Ik wilde er geen druk opleggen, maar het gewoon proberen. Het ging boven verwachting goed en ik kijk er met een heel goed gevoel op terug.”

Plezier staat voorop

Ze vervolgt “De proeven ging best wel goed al zaten er her en der wat foutjes in. We kregen een storing in de pirouette en ik maakte een telfout in de series. Dat was jammer want de wissels kan ze juist heel goed. Ik wil haar nog wat meer gaan trainen en krachtopbouw creëren, dan denk ik dat de scores nog veel meer omhoog kunnen. Over het algemeen kan ze elke oefening goed en alles wat ik aan haar vraag doet ze ook voor mij. Ze doet altijd haar best, dat is haar kracht. Het is dan aan mij om de oefeningen beter aan te geven.” Een dag voor de wedstrijd maakte de combinatie een bosrit om even te ontspannen. “Ik dacht dat is wel fijn voor de wedstrijd, geen stress en plezier staat voorop. Ze wordt altijd heel vrolijk van een bosrit en het doet haar goed. We hebben nu zes winstpunten in het ZZ-Zwaar en ik heb nog een aantal wedstrijden gepland staan.”

Realistisch doel

“Mijn doel is om aan het einde van dit jaar de winstpunten bij elkaar te hebben om Lichte Tour te mogen starten. Ik denk dat dat een realistisch doel is en tot die tijd oefenen we rustig verder. Ik hoop zo hoog mogelijk met haar te komen, maar ik wil niks overhaasten. We volgden met plezier de clublessen van Jean-Rene Luijmes tijdens de basissport en volgen nu nog af en toe een privéles van hem. Ik vind dat je zonder les niet alles eruit kunt halen wat er in zit. Ook lessen we iedere week bij Ellen Naberink, die heeft mij vanaf jongs af aan door alle periodes en klasses heen begeleid. Het is voor mij puur hobby, maar ik vind plezier met mijn paard hebben het allerbelangrijkste.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Foto4U