Febe van Zwambagt - Fernandell MS
CDI Exloo 2022
© DigiShots
Febe van Zwambagt - Fernandell MS CDI Exloo 2022 © DigiShots DigiShots

Subtop | Febe van Zwambagt tevreden over Grand Prix-debuut met Fernandell MS: “Super trots, ook al namen de zenuwen het even over”

Dressuur Subtop

Febe van Zwambagt maakte donderdag haar Grand Prix-debuut met haar elfjarige Fernandell MS (v. For Compliment). Op de subtopwedstrijd in Lathum reed de combinatie een score bijeen van 65,2%. 

‘De kop is er af’

“Nieuw jaar, nieuwe kansen”, vertelt Febe als we haar spreken na afloop. “Ik was super zenuwachtig voor deze wedstrijd. Dat was niet nodig want het ging hartstikke goed. Het was jammer dat ik zelf een dure navigatiefout maakte anders had hij 67% gekregen. Dat is zeker een score waar ik heel trots op mag zijn. In de proef zaten nog wel wat rommeltjes, maar de kop is er af. We moeten nu gewoon op pad blijven gaan zodat ik zelf ook handiger word in deze proef. Ik had zelf al één keer eerder Grand Prix gereden met Bosco, maar met hem kon ik heel makkelijk de piaffe en passage doorrijden. Bosco liep al een vrij foutloze proef en kreeg een lagere score dan Ferry die nog wel wat foutjes had.” 

Heerlijk paard

Febe bracht haar eigen ‘Ferry’ in 2022 uit op het EK U25. “Hij was toen nog helemaal niet bevestigd in de oefeningen en ik had hem wel voor de leeuwen gegooid op het EK. Daarna wilde ik hem alle tijd geven om dit niveau meer eigen te maken. Omdat hij zo lang thuis is gebleven moeten we wel weer even inkomen met losrijden. Het is een heerlijk paard die ik overal naar binnen kan rijden. Ferry kijkt nooit ergens naar en ik vind het heel fijn om met hem op pad te gaan. Ik heb nu al zin in onze volgende Grand Prix-wedstrijd en mijn doel om naartoe te werken met hem is om 70% te rijden.” 

‘Dat was niet zo handig’

“Ik was blij toen we mochten aangalopperen want dat gedeelte kunnen we goed. Na de serie om de twee kwam de uitgestrekte galop en ik zei tegen mezelf, nu komt de zigzag die kan je niet verkeerd doen. Ik reed de middenlijn op en zette de pirouette in. Dat was natuurlijk niet zo handig, maar de zenuwen namen het even over. Het gebeurde onbewust, maar gelukkig zaten er ook hele mooie stukken in. Hij is heel erg verbeterd in de piaffe en passage de laatste tijd. De navigatiefout was onnodig, maar ik vind het nog steeds een super start. Nu gaan we door, ik heb de smaak te pakken!”

Over twee weken naar Tolbert

Vorig jaar vertelde Febe dat ze op drie Grand Prix-paarden kon rekenen. Bosco is vorig jaar verkocht en vertrokken naar Japan. De merrie Jillz-Lonka RT, die Febe in mede-eigendom had met Hilde Sanders is ook verkocht en vertrokken naar Amerika. “Gelukkig is Ferry van mij en ik heb een heleboel leuke paarden op stal. Over twee weken neem ik Ferry mee naar Tolbert om weer Grand Prix te rijden.” Deze week stond ook de hengstencompetitie op de agenda waar Febe de KWPN-hengst Newport (v. Toto Jr.) uitbracht. “We waren een tikkeltje verbaasd over de punten, maar ik was heel tevreden over zijn proef. Alle paarden gaan thuis ook heel fijn, het is alleen jammer van het weer de afgelopen tijd. Ik heb twee ijzers in het vuur in het Z1 en ZZ-Licht voor de regiokampioenschappen en kijk uit naar de komende wedstrijden”, sluit ze af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Digishots