Linda van Akere met Masterpiece
Linda van Akere met Masterpiece FEI fotografie

Subtop | Linda van Akere wint het ZZ-Zwaar met zelf opgeleide Masterpiece: “Hij heeft een karakter voor een 12”

Dressuur Subtop

Linda van Akere schreef de klasse ZZ-Zwaar op haar naam op de subtopwedstrijd in Werkendam. De amazone reed haar zelf opgeleide Masterpiece (v. Alexandro P) naar 65,07% 

Advertisement

Foutloze proef 

“Ik had een heel fijn gevoel na de proef en was blij dat we een foutloze proef hadden laten zien”, steekt de amazone van wal. “Het lukte me steeds niet om foutloos door de proef te komen. Vaak slopen er één of twee stomme duren fouten in en dat was mijn doel voor deze wedstrijd. We reden nu voor het eerst heel simpel foutloos door de proef, mijn missie was geslaagd. Ik kon me goed vinden in de punten en de jury gaf passend commentaar. Op mijn protocol stond dat het beeld er fijn en vriendelijk uit zag en dat Masterpiece een goed paard is. We mogen nog meer expressie en afdruk laten zien, maar daar moeten we ook in groeien.” 

Sterke galoptour

“Masterpiece is van zichzelf erg goed in de galoptour. We kregen ook hoge punten voor de series, pirouettes en de harmonie. In de pirouettes neemt hij heel mooi het gewicht over op de achterhand en de series springt hij heel groot, maar wel gedragen. Het zijn ook nog eens onderdelen die dubbel tellen. In de training thuis ben ik bezig om hem sterker te maken in de drafonderdelen. We nemen oefeningen mee van het zwaardere werk en daar krijgt hij meer kracht van. We houden in de ring steeds meer over van wat we thuis trainen”, vertelt Linda. 

Stijgende lijn

Linda en Masterpiece kwamen voor de vierde keer aan de start in het ZZ-Zwaar. “Vorige keer reden we 67%, maar ik voel dat we in een stijgende lijn zitten. Er is nog genoeg ruimte voor verbetering, maar hij is pas zes jaar oud. Als we één proef rijden vind ik dat meer dan voldoende. Ik les al jaren bij Marcel Sterrenburg en ga sinds een klein jaar ook naar Rodrigo Encinas Fuentes. Rodrigo is vlakbij ons komen wonen in Eersel en met hem werk ik voornamelijk aan de expressie. Bij Marcel trainen we meer proefgericht en dat vult elkaar heel goed aan.”

Gelders type

“Ik heb hem gekocht als veulen en zelf opgeleid naar dit niveau. Hij maakt onze verwachtingen meer dan waar. Mijn vriend Kees en ik delen onze paardenhobby en vinden het leuk om ieder jaar een veulen te kopen. We zoeken dan specifiek een Gelders veulen, maar wel een modern sporttype. Masterpiece is een Alexandro P uit een Ferro merrie en dat sprak ons als type heel erg aan. Twee jaar later hebben we weer zo’n combinatie gekocht en dit jaar weer een veulen van Alexandro P. Mijn vriend heeft met Masterpiece ook altijd aangespannen gereden in de sport. Je kunt alles met hem doen, we rijden in het bos, maar in de marathon gaat hij aan en heeft een doorzettingsvermogen voor 5. Ook heeft hij het fijne van een dressuurpaard en is daardoor heel bewerkbaar. Hij heeft een karakter voor een 12, mijn dochter van zeven rijdt zo met hem weg.”

Lichte Tour 

Ze vervolgt “We trainen rustig door en ik wil hem eigenlijk in het voorjaar Lichte Tour starten. Op dit moment is hij mijn enige wedstrijdpaard en hebben we nog een 3,5jarige drachtige merrie en een 2,5jarige ruin. Eind december rijden we onze laatste wedstrijd van het jaar in Nederweert en dan gaan we ons richten op het nieuwe jaar. Het is heel leuk dat je samen met je paard zo door kunt groeien en met zoveel plezier kunt trainen. Dat is echt genieten!” 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: FEI fotografie