Esther Postmus met Coco We
Esther Postmus met Coco We Ingrid Truijens

Subtop | Esther Postmus en Coco WE scoren in het ZZ-Zwaar: “Ik kan altijd op hem vertrouwen”

Dressuur Subtop

Op hun tweede ZZ-Zwaar wedstrijd wisten Esther Postmus en de zevenjarige Friese hengst Coco WE (v. Hessel 480) vier winstpunten te scoren. Op de subtopwedstrijd in Exloo noteerde de combinatie een eerste prijs met 65,29% en een tweede prijs met 67,21%. 

Advertisement

‘Het ging heel snel’

Esther lest al sinds haar twaalfde bij Eelkje Ruiter-Broersma en sinds twee jaar rijdt ze ook paarden van Eelkje. “Toen ik bij Eelkje begon met rijden was Coco vijf jaar oud. Ik startte hem een paar keer in het L1 en sindsdien ging het heel snel. We zijn door alle klasses gevlogen en dit was onze tweede ZZ-Zwaar wedstrijd. Voor zowel mij als voor Coco is de subtop helemaal nieuw. We moeten nog wel wat meer routine en handigheid krijgen in de proeven. Op het K&PP kampioenschap voor Friese paarden maakten we ons debuut en daar kregen we 65% voor de proef en 69% voor de kür op muziek. Het was vergeleken met deze wedstrijd een kleine wedstrijd en nu reden we tussen de grote namen en de KWPN’ers. Dat was wel even spannend voor ons”, vertelt Esther. 

Hoge punten

“In Exloo zaten er nog wel een paar kleinigheidjes in de proeven. Hij heeft veel talent voor de pirouettes en kan dan heel makkelijk zitten. We kregen er 8,5’en voor en dat tikt lekker aan. De eerste proef was iets slordiger, maar de tweede kon ik veel netter afwerken. De uitgestrekte draf en galop waren heel mooi en hier kregen we 8’en voor. Coco is een super fijn paard waar ik altijd op kan vertrouwen. Hij geeft mij als ruiter een heel fijn gevoel. Ik weet zeker dat hij altijd zijn series springt en de pirouettes draait. De hoofdjury in de tweede proef was laaiend enthousiast over hem en gaf bijna 70%.”

Relaxed paard

Ze vervolgt “Hij is super steady in de proef en mooi in het front. Coco kan aan en uit staan, en in de proef is hij er altijd. Hij wil werken, maar kan ook genieten van een buitenrit. Het is een heerlijk relaxed paard om mee om te gaan en toch staat hij altijd aan. Ik heb zelf nog een KWPN’er in het Z2 en een vierjarige Friese hengst in het L2. Hopelijk komen deze ook ooit in de subtop terecht. Ik ben zelf niet zo heel groot en ik kan wat makkelijker om KWPN’ers heen zitten dan om een groot rond Fries paard, maar het relaxte vind ik toch wel een groot voordeel bij Friezen.”

Team met Eelkje, Ykje en Marc-Peter

Het volgende doel is de Lichte Tour. “We gaan nu onze tien benodigde winstpunten halen voor de Lichte Tour. Volgend jaar mag ik nog young riders rijden en ik wil graag een aantal wedstrijden op dat niveau. We mogen nu al young riders starten, maar ik wil eerst wat meer handigheid krijgen in de series. Een slipjas dragen is toch wel een meisjesdroom. Het is super leuk dat ik dit samen met Eelkje mee mag maken. Ze begeleidt me al heel erg lang en we doen het samen. Wekelijks les ik ook nog bij Ykje Baron met Coco. Met mijn eigen paard les ik bij haar man Marc-Peter Spahn en ik ben blij dat we het met zijn vieren doen. Ze zijn de beste instructeurs met kennis van Friese paarden en Marc-Peter kijkt ook weleens mee met Coco. Ik kan bij iedereen terecht en ze helpen me waar ze kunnen. De bevestiging vanaf de grond vind ik erg fijn want dit is voor mij ook helemaal nieuw”, vertelt ze enthousiast. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Ingrid Truijens