Jacqueline Wildemans met Kienie WH
Jacqueline Wildemans met Kienie WH Sjanne Uittenbogert photography

Subtop | Jacqueline Wildemans naar eerste en vierde plaats in het ZZ-Zwaar: “Stiekem denk ik wel aan de Lichte Tour”

Dressuur Subtop

Jacqueline Wildemans was met haar zelf opgeleide Kienie WH (v. El Capone) succesvol op de subtopwedstrijd in Werkendam. In de klasse ZZ-Zwaar werden ze in de eerste proef vierde met 60,36% en wonnen de tweede proef met 64,57%. 

Advertisement

Steeds een stapje verder

Jacqueline was vijf jaar geleden op zoek naar een nieuw sportpaard. “Ik zag Kienie als 3,5 jarige op internet staan en viel voor haar kwaliteiten op het filmpje. Ze was al onder het zadel. Ze heeft heel veel werklust en het was belangrijk dat we de tijd namen om goed naar elkaar toe te groeien. Ze had vanaf jongs af aan al veel talent en hoe meer vertrouwen we kregen, hoe meer dat groeide in de ring. Ik zorg altijd voor voldoende afwisseling, zo gaan we naar het bos en volgen eens per maand een springles. Ook doen we andere leuke dingen zoals grondwerk of longeren.”

‘De score kan zeker nog omhoog’ 

Het was de derde wedstrijd in het ZZ-Zwaar voor de combinatie. “We kregen nu helaas nog teveel spanningsfoutjes waardoor we zakten naar fikse onvoldoendes maar ook naar achten. Ze kan goede pirouettes draaien, maar was nu helaas te gespannen. Voor de appuyementen kregen we achten en in de uitgestrekte draf pakt ze veel ruimte en blijft heel goed tactmatig. De wissels springt ze goed, maar we moeten nog wat aan de series knutselen. Kienie heeft 3 goede basisgangen, beweegt heel los door haar lijf met veel souplesse. Als ik de foutjes eruit krijg dan kan de score zeker nog omhoog.” 

‘Super leuke uitdaging’

“We moeten nog wat meters maken in het ZZ-Zwaar, als de spanning minder wordt dan is het geheel ook vloeiender. In Werkendam liep de stalkat om de bak en door zulke onverwachte dingen raakt ze snel gespannen. Stiekem heb ik de Lichte Tour wel in gedachte, maar dan moeten de series nog wat beter. Het lijkt me een super leuke uitdaging om door te trainen richting de Grand Prix, kijken hoever we kunnen komen, maar het plezier samen staat voorop!”

 Grand Prix

Jacqueline leidde haar vorige paard zelf op naar de Grand Prix. Wel is het echt belangrijk dat je een goed team om je heen hebt. Een goede hoefsmid, fysiotherapeut, chiropractor, tandarts, dierenarts en zadelmaker vind ik heel belangrijk. Het gevoel wat ze me geeft voelt zo goed. Ik word echt heel blij van haar, als de verzameling op zijn plek valt in de proef wordt het echt heel gaaf.” De amazone heeft uit haar merrie ook een veulen gefokt. “Haar nakomeling is wat relaxter dan haar en ook een super lief paard. Hij is nu 3,5 jaar en we maken hem rustig zadelmak. Hoewel ik van hem heel erg gecharmeerd ben, vind ik een merrie ook weer heel gaaf. Als je ze voor je weet te winnen dan gaan ze voor je door het vuur.”

‘We liggen goed op één lijn’ 

Naast haar vaste baan als paraveterinair runt de amazone ook haar eigen bedrijf in Wadenoijen. Ze biedt zich aan als amazone, instructrice, bit- en hoofdstelfitter. Naast haar merrie en de nakomeling van haar merrie heeft ze nog een paard, de zesjarige Marado. “Het is soms wel knutselen qua tijd en twee paarden zou makkelijker zijn, maar ik kan niet kiezen. Met Marado ben ik onlangs in de klasse Z gestart en hij liep meteen naar winst. “Hij heeft logisch nog wat tijd nodig om sterker te worden.” Zelf lest ze bij Mischa Koot. “Mischa sluit heel goed aan op ons. De basis is heel belangrijk en we pakken er steeds een stapje bij. We liggen daarmee goed op één lijn en nemen de tijd. We nemen wat piaffe beginselen mee en dat pakt Kienie heel goed op. Ik ben zelf eigenaar dus we nemen lekker de tijd en het genieten staat voorop!”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Sjanne Uittenbogert photography