Jade Oord met Chireine
Jade Oord met Chireine TD-fotografie

Subtop | Jade Oord schrijft Intermediaire II-rubriek op haar naam: “Ik heb dit jaar geleerd een stapje terug te nemen”

Dressuur Subtop

Jade Oord schreef met haar zestienjarige merrie Chireine (v. Painted Black) de Intermediaire II-rubriek op haar naam. De combinatie reed op de subtopwedstrijd in Wormerveer 63,24% bijeen. 

Advertisement

Focus terug op de Intermediaire II

De zwarte merrie is gefokt door Jade’s oma, mevrouw Ansems-Rozendaal. Inmiddels zijn ze tien jaar een combinatie en hebben samen vanaf het Z2 alles doorlopen naar het hoogste niveau. “Een jaar geleden zijn we begonnen in de Intermediaire II en daarna lag de focus op de U25. De afgelopen vier wedstrijden rijden we weer Intermediaire II, omdat ik daar voor mijn gevoel net wat makkelijker doorheen kom. Het ging aan het begin van dit jaar heel goed, maar deze zomer voelde het net wat minder. De punten waren niet meer zoals in het begin en ik begreep niet waarom dat gebeurde. In samenspraak met mijn trainer Alex van Silfhout heb ik de U25 even laten liggen en de focus weer op de Intermediaire II gelegd.”

‘De combinatie van twee trainers is heel fijn’

Sinds deze zomer lest de amazone met haar Chireine ook bij Coen van der Vlugt. “Ik les één keer per week bij Coen en ga eens in de twee/drie weken naar Alex toe. Ik heb ook nog een vierjarige en met dat paard leste ik al bij Coen. Hij is een hele goede vriend van ons en de combinatie van beide trainers is heel fijn. We hebben een stapje terug gedaan naar de basis om haar wat scherper te maken. Dat vond ik zelf lastig, maar het ging heel goed en iedere keer als ik weer bij Alex kwam zag hij verbetering. We moesten echt even terug naar de basis en zijn even niet op wedstrijd geweest. Ik bleef in de proef te afwachtend rijden met name naar de piaffe toe. Het kwam er niet uit zoals ik wilde. Ook was ik in het begin heel afwachtend naar de eners toe, maar daar kan ik nu goed op vertrouwen.”

‘Ze is nog nooit zo fit geweest’

Ze vervolgt “De oefeningen zijn nu goed bevestigd, maar ik wil nog even blijven trainen voordat ik de overstap maak naar de Grand Prix. Voor mijn gevoel moeten de overgangen van de piaffe en passage nog beter gaan. Ik twijfel zelf nog, maar ik wil het wel heel graag. Ik hoop dat het in het begin van het nieuwe jaar gaat gebeuren. Chireine wordt volgend jaar zeventien en ik hoop dat ze nog een paar jaar mee gaat. Ze is op dit moment top fit, zo fit is ze nog nooit geweest. Ik heb dit jaar geleerd een stapje terug te nemen en tot mezelf te komen. Ik was het vertrouwen kwijt in de proef en we zijn andere dingen gaan doen. Zo zijn we voor het eerst naar het strand geweest en hebben we veel leuke dingen gedaan. Ik vind het allerbelangrijkste dat ze lekker paard kan zijn. We gaan naar buiten, doen balkjes draven en tussendoor een weekje joggen.” 


Jade Oord met Zimon - TD-fotografie

‘Ik wist meteen, dit is hem’

Jade kocht vorig jaar haar eerste eigen paard. “Ik ging voor een paard kijken bij Saskia van Musscher, maar er was een ander paard die mijn aandacht trok. Hij trok hard aan mijn capuchon en toen ik met hem ging knuffelen was de keuze gemaakt om hem te bekijken. Twee dagen later hebben we hem opgehaald om hem een maand op proef te nemen. Anderhalve week later heb ik hem laten keuren en heb ik hem zelf gekocht. Ik wilde hem zo graag hebben en ik wist meteen, dit is hem. Hij heet Zimon en stamt af van Blue Hors Zackery x Blue Hors Romanov. Toen hij 3,5 jaar oud was heb ik hem zelf zadelmak gemaakt. Dat was niet helemaal de bedoeling, maar we begonnen aan de hand en hadden een enorm goede klik. Hij is het afgelopen jaar heel erg gegroeid en ik had nooit verwacht dat ik het zo leuk zou vinden met een jong paard. We hebben een paar wedstrijden gereden in het L2 en een paar jonge paarden wedstrijd. Het is zo’n leuk werkwillig en lief paard, dat is echt genieten. We zitten in een stijgende lijn en volgend jaar zomer wil ik hem graag M starten”, besluit de amazone.

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: TD-fotografie 

Jade Oord met Zimon