Afbeelding

Subtop | Janneke van Kooten stuurt Jacky O naar vier winstpunten in het ZZ-Zwaar: “Ik was meteen weg van haar”

Dressuur Subtop

Janneke van Kooten wist met haar zelf opgeleide Jacky O (v. Negro) het oranje en rode lint te winnen op de subtopwedstrijd in Houten. In de klasse ZZ-Zwaar noteerde de combinatie 66,14% en 66,61%. Met haar tweede troef Schwarzer Hit (v. Sarkozy) behaalde ze net geen winstpunt. 

Advertisement

‘Deze wil ik’

Janneke kocht het merrieveulen Jacky O aan op de Prinsjesdag veulenveiling. “Jacky komt bij dezelfde fokker vandaan als Go Legend van Marlies van Baalen. Die fokker is de vader van een goede vriendin van mij en ik ken het veulen al vanaf de eerste dag. Toen ik haar zag dacht ik meteen, dit is haar. Het veulen zou naar de veiling gaan en daar heb ik haar kunnen kopen. Op het moment dat Jacky drie zou worden zou onze jongste zoon naar school gaan en ik weer meer tijd hebben om te gaan rijden.”

Zelf opgeleid

“Schwarzer Hit (alias Blacky) kwam toevallig op mijn pad, het was helemaal niet de bedoeling om twee paarden te hebben. Mijn man was bij kennissen en daar stond hij op stal, hij was toen zeven jaar oud. Hij had twee jaar alleen maar in de wei gelopen en ze vroegen mijn man of hij niet iemand voor hem wist. Toen heb ik hem uitgeprobeerd en ben hem gaan rijden. Uiteindelijk hebben we hem overgenomen en heb ik met beide paarden samen alles bewandeld”, vertelt de amazone. “Thuis loopt hij super fijn, maar op concours komt het er nog niet altijd uit. Hij is heel groot en in de ring stop ik soms met rijden en laat hem dan te lang worden. Thuis los ik dat makkelijk op, nu moet ik leren dat ik dat op concours ook gewoon doe. Ik denk dat ik met hem wat oefenwedstrijden ga rijden, zodat ik in de ring hetzelfde blijf rijden als thuis. Ik vind het super leuk en speciaal om met twee paarden mee kunnen doen in de subtop.”

Barbiepaard

“Het zijn twee totaal verschillende paarden, zowel in karakter als in exterieur. De merrie is wat klein en kort, en de zwarte is groot en lang. Ik noem ze wel eens mijn ‘My Little Pony’ en mijn ‘barbiepaard”, lacht Janneke. “Ze hadden beide nog niks gelopen en ik reed hiervoor veel jonge paarden, maar had zelf niet hoger gereden dan Z1. Ik heb van deze twee heel veel geleerd. Blacky is een grote zwarte vriendelijke reus, die mij heeft geleerd hoe belangrijk het vertrouwen van een paard in zijn ruiter is. Jacky is ook super lief, maar heeft meer pit, waardoor ze net dat extra geeft in de ring. Ze loopt heel tactmatig en heeft veel ‘go’ daar hoef ik niet veel voor te doen. We hebben samen al veel mee mogen maken, we reden twee keer op de halve finale van de Pavo Cup en met mijn schoonzusje Robin van Kooten-Beekink liep ze de finale van de Pavo Cup, waar ze als tweede beste merrie eindigde. Daarnaast hebben we twee keer op het NK Dressuur gereden, in het M1 en Z2.”


Janneke van Kooten met Schwarzer Hit  

‘Het is voor ons beide nieuw’

Ze vervolgt “Jacky liep hele fijne proeven, maar we hadden nog steeds wat rommeltjes. De jury sprak ik na de wedstrijd nog en als ik de onderdelen wat beter afwerk, kunnen de punten zeker nog meer omhoog. Dat is leuk om te horen en ik weet dat er nog meer in zit. Ik ga niet super vaak op concours (in verband met mijn drukke leventje) en afgelopen zomer hebben we ongeveer drie keer ZZ-Zwaar gestart. Jacky heeft haar punten voor de Lichte Tour al binnen. Als ze eenmaal een oefening doorheeft is het appeltje eitje voor haar. Alles wat we nu doen is voor ons beide nieuw, wat het niet de makkelijkste weg maakt, maar wel de leukste!”

Training

“Ik les met de paarden bij Marcel Sterrenburg en bij Anky van Grunsven. Marcel helpt me al vanaf de eerste dag met zowel Blacky als Jacky. Toen Jacky zadelmak gemaakt moest worden heb ik haar naar Marcel en Joyce gebracht, De Beukenvallei. Ze is de eerste paar maanden bij hun op stal gereden en daarna ben ik haar zelf gaan rijden. Sinds ongeveer twee jaar gaan we ook naar Anky. Ik vind dat een hele fijne combinatie, Marcel kent mij en de paarden echt door en door, vanaf het begin en Anky geeft weer op andere manier les en let op andere dingen. Naast het trainen neem ik de paarden vaak mee naar het bos of de hei en probeer ze veel afwisseling te bieden.”

Ervaring opdoen in de Lichte Tour

“Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby van mij en mijn man geworden, dankzij hem en Anemone Horsetrucks kan ik dit doen. Dit jaar hebben we twee veulens aangekocht, zodat we straks ook weer opvolging hebben. Zelf ben ik fysiotherapeut en begeleid ik veel ruiters, met onder andere flexchair en training. Ik heb ook fysiotherapie voor dieren gestudeerd, die kennis neem ik mee in mijn werk en in de opleiding van mijn eigen paarden. Dit indoorseizoen wil ik graag met Jacky ervaring opdoen in de Lichte Tour. We zijn afgelopen weekend PSG gestart en niet onverdienstelijk, we zijn nu officieel Lichte Tour. Ik ben benieuwd hoe hoog we kunnen komen en met Blacky wil ik goed oefenen zodat het op concours meer is zoals thuis”, besluit de amazone.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.  

Foto: Janneke van Kooten

Afbeelding