Annemiek Goedel met Tommy
Annemiek Goedel met Tommy FEI fotografie

Subtop | Annemiek Goedel en Tommy winnen de eerste prijs in het ZZ-Zwaar: “Ik hoop met hem nog Lichte Tour te gaan rijden”

Dressuur Subtop

Annemiek Goedel - van Rijswijk won het ZZ-Zwaar in Werkendam. Ze reed haar tienjarige Fries Tommy (v. Epke 474) naar 60,86%. 

Advertisement

‘Ik heb altijd geroepen dat ik Lichte Tour met hem ging rijden’

Annemiek zag hem op Marktplaats te koop staan, een driejarige Fries die net onder het zadel was. “Ik was op zoek naar een jong paard omdat die goedkoper zijn. Of het een KWPN’er of een Fries werd maakte me niet uit, ik was op zoek naar een paard waar ik kwaliteit in zag. Hij was voor de zesde keer onder het zadel toen ik erop ging en was echt nog groen. Hij was nog wiebelig en zoekerig, zoals je verwacht van een driejarige. Toen hij twee rondjes werd voorgereden viel het me op dat hij even kantelde met het bekken in de hoek en met aangalopperen. Ik dacht dat gaat in mijn voordeel werken en ik nadat ik hem gekocht had, heb ik altijd geroepen dat ik ooit Lichte Tour met hem ging rijden. Ik had zelf ooit eens M2 gereden en het was toen heel naïef en ambitieus gezegd, maar inmiddels zou het realiteit kunnen worden”, vertelt Annemiek. 

Nuances en tussenstapjes

“De grootste horde die we genomen hebben was het ZZ-Licht. De Z2 waren we met vier wedstrijden en elf winstpunten zo doorheen, maar het ZZ-Licht was een zware dobber.Voor ons allebei was alles nieuw. Tommy is een paard waar je dingen best wel precies en duidelijk bij moet uitleggen. Als er een kinkje in de kabel zit of ik vergeet een klein dingetje, dan is het na een week slordig en na twee weken lukt het niet meer. De wissel leerde hij best snel, binnen zes weken sprong hij goede wissels maar in de series ben ik lang aan het zoeken geweest. Als ik aan de series begon dan werd hij druk en heet. Dan dacht ik, ik moet meer zoeken naar de ontspanning. Dan besteedde ik daar een aantal trainingen veel aandacht aan en dan was het weer het tegenovergestelde. Ik denk dat het meer aan mij ligt dan aan hem, er zijn zoveel nuances en tussenstapjes, die moest en moet ik allemaal nog leren.”

‘Ga ik er nu na zeven jaar vanaf vallen?’

De combinatie kreeg achten voor de zijgangen en de series. “Het is nog heel wisselend met de cijfers. De appuyementen in draf en galop zijn heel wisselend en dat moet nog stabieler worden. Ook verdienen de pirouettes meer aandacht, ik wil bijvoorbeeld meer controle krijgen over het inzet moment. Als zesjarige kon hij al fanatisch schakelen in de draf en al vrij jong voelde je zijn aanleg voor de piaffe en passage. Ik vind zelf dat hij een mega uitgestrekte galop heeft waarin hij daarna ook heel mooi terug kan komen. De trainingsweek voor de wedstrijd was het qua weer heel onstuimig. Ik rij bijna altijd buiten en ik merkte dat hij best wel last had van spanning terwijl hij altijd heel braaf is. Een dag voor de wedstrijd wilde ik hem kortloswerken, maar met opstappen ging er iets verderop een knal af waarvan hij schrok. Ik kwam achter het zadel terecht en ik dacht, ga ik er nu na zeven jaar vanaf vallen? Gelukkig liep het goed af en hebben we nog lekker kunnen werken.”

Op naar de Lichte Tour

“Ik vind het super vet om subtop te rijden. Ik had nooit last van zenuwen tot ik ZZ-Licht ging rijden en de variatie in percentages groot was. Voor ons ZZ-Zwaar debuut was ik ook heel zenuwachtig, maar in Werkendam was ik best relaxed. Vorige wedstrijd reden we 64,2% en we hebben nu drie keer achter elkaar winst gereden. Mijn doel voor nu is om de 65% of hoger aan te tikken”, vertelt de amazone. “Ik moest zaterdag al als eerste starten. Ik ga gerust alleen op wedstrijd, het brengt me helemaal in mijn focus en ik moet het toch samen met mijn paard doen. We hebben nu drie winstpunten en ik hoop met hem nog Lichte Tour te gaan rijden. Daarna wil ik hem verkopen, hij heeft er een mooie leeftijd voor, want hij wordt 10 jaar dit jaar. Ik ga niet vaak op wedstrijd, dus als we tien winstpunten zouden halen dit jaar dan hebben we het goed gedaan met één proef per wedstrijd”, vertelt ze.

‘Ik probeer het geld niet te steken in mooie spullen’

“Mijn schoonouders hebben niets met paarden, maar mijn schoonmoeder heeft zelf mijn wedstrijdjasje gemaakt. Dat vind ik heel speciaal! Het is een heel mooi lichtblauw jasje geworden met een donkere kraag, helemaal op maat gemaakt. Ik probeer het geld niet te steken in mooie spullen, maar heel bewust uit te geven aan mijn eigen ontwikkeling en het trainen van Tommy. Ik heb mezelf beloofd dat ik voor ieder winstpunt die we rijden, geld opzij mag zetten om uiteindelijk een slipjas van te kopen. We trainen bij Lianne Crielaard, een goede vriendin van mij en een doorgewinterde juf en Grand Prix-amazone. Ze deelt iedere week haar wijsheden met mij. We hebben ook bij Leunus van Lieren gelest en ik ga weleens met Lianne mee als zij bij hem lest. Leunus zei me wel eens: ‘Het kost het meeste tijd om ruiters op te leiden, die paarden vallen wel mee.’ Ik vind het heel erg leerzaam en kijk uit naar de volgende wedstrijden met Tommy”, sluit ze af.

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: FEI fotografie