Jaime van Everdingen met Kansas
Jaime van Everdingen met Kansas

Subtop | Jaime van Everdingen wint de derde prijs in het ZZ-Zwaar met Kansas: “De Lichte Tour komt steeds dichterbij”

Dressuur Subtop

Jaime van Everdingen fokte negen jaar geleden uit haar ZZ-Zwaar merrie een merrieveulen. Ze hield het veulen aan en leidde het zelf op naar ZZ-Zwaar niveau. Op de subtopwedstrijd in Nieuwe Wetering won ze de derde prijs met haar Kansas (v. Capri Sonne Jr.). De combinatie reed een score van 61,43% bijeen. 

Advertisement

Zelf zadelmak gemaakt

“De moeder van Kansas heb ik nog steeds en zij is met pensioen. Ik heb Kansas zelf zadelmak gemaakt en door mijn zwangerschap heb ik haar opgepakt toen ze 4,5 jaar oud was. Ze heeft veel overeenkomsten met haar moeder qua uiterlijk, maar ook qua karakter. Ze is heel braaf en is heel werkwillig. Vorig jaar is ze elite verklaard en dat is heel positief. Vanaf haar vijfde is ze actief in training en we zijn samen begonnen in het L1 en hebben de klasses tot het Z1 niet helemaal uitgereden. 

Een stapje terug

Vorig jaar juni debuteerde de combinatie in de klasse ZZ-Zwaar. “We vonden het in het begin wel moeilijk. Thuis ging het goed, maar zodra we op wedstrijd waren ging er van alles mis. Ze wil heel graag heel veel doen en springt dan weleens een paar extra wissels. Ook met halthouden weet ze al dat er achterwaarts komt en met deze fouten laten we punten liggen. Sinds eind december lessen we bij Evy de Haan en we gaan met stappen vooruit. We zijn terug gegaan naar de basis en nu gaat het in de proef ook beter. De oefeningen doet ze makkelijk, maar nu we even een stapje terug hebben gedaan merk ik dat de oefeningen ook makkelijker gaan. Ze loopt meer op eigen benen en ik heb meer controle over haar.” 

‘Ze is heel ijverig’

“Dit jaar zijn we twee keer gestart in het ZZ-Zwaar. We wonnen in Hoek van Holland, dat was een heel leuk resultaat voor ons. We gaan ineens heel veel vooruit door de lessen van Evy. In Nieuwe Wetering kregen we een stuk meer fouten door spanning en een grote fout in de serie, maar toch was ik heel blij met de punten en de plaatsing. De juryleden vonden ons een talentvolle combinatie en dat ik haar vriendelijk had voorgesteld. Dat zijn hele leuke opstekers, ik vind het fijn als het er vriendelijk uit ziet. Kansas kan heel goed verzamelen en doet de zijgangen met veel gemak. Haar hoogtepunt zijn de pirouettes en ook is ze heel ijverig. Dat kan soms ook een nadeel zijn, maar ze is heel gemotiveerd en doet heel erg haar best voor je.”

‘Mijn doel was altijd de Lichte Tour’

Ze vervolgt “Mijn doel was altijd Lichte Tour starten en dat komt nu steeds dichterbij. We moeten nog zes winstpunten en we trainen rustig verder naar de volgende wedstrijden. De Lichte Tour zou voor ons beide de eerste keer zijn. Met haar moeder ben ik in het ZZ-Zwaar blijven hangen, maar toen zij drachtig was zijn we daar gestopt. Fokken met Kansas lijkt me wel heel leuk, maar voor nu ligt de focus op de sport. Ze staat op vijf minuten van mijn huis in Nieuw Beijerland op Stal Midler. Evy staat daar ook en we trainen nu twee keer per week samen. Ze heeft ons al veel geleerd en ik kijk uit naar de toekomst!” 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan 

Foto: Jaime van Everdingen