Sam Oudhof met Colt Sollenburg
Sam Oudhof met Colt Sollenburg

Subtop | Sam Oudhof en Colt Sollenburg winnen het ZZ-Zwaar: “We worden samen meer een team”

Dressuur Subtop

Sam Oudhof won het ZZ-Zwaar met Colt Sollenburg (v. Vivaldi) op de subtopwedstrijd in Vinkega. De amazone stuurde de ruin naar 66,57%. Colt Sollenburg werd voorheen uitgebracht door zus Bo Oudhof in de klasse U25. Nu is het de beurt aan Sam die hoopt met de inmiddels zeventienjarige Colt haar U25-droom waar te maken. 

Advertisement

U25

Sam heeft pas twee maanden geleden de teugels overgenomen van de ruin. “We zijn nog maar kort een combinatie en samen begonnen in het ZZ-Zwaar. Ik moest echt wel aan hem wennen met rijden. Hij houdt me soms een beetje voor de gek in de proef, maar het wordt wel elke keer een beetje beter. We worden samen meer een team. Het is voor mij heel anders wanneer mijn zus hem rijdt of wanneer ik het samen met hem in de ring moet doen. Mijn zus heeft U25 met hem gereden en ze zijn naar het EK young riders geweest. Omdat Colt nu toch wel wat ouder wordt en we nog veel jonge aanwas hebben dachten we dat het voor mij leuk zou zijn om ook richting de U25 door te groeien. Ik ben nog maar 22 jaar dus we hebben daarvoor ook nog even de tijd”, vertelt Sam. 

‘Hij begint mij ook te vertrouwen’

De combinatie reed pas hun derde wedstrijd in Vinkega. “De eerste wedstrijd stonden we stil op de A-C lijn en ik dacht, wat gebeurd me nu? Ik merk nu dat hij mij ook begint te vertrouwen en dat we elkaar nu beter leren kennen. Ik was heel erg blij met onze proef in Vinkega. We hadden een fout met aangalopperen omdat hij struikelde en we de overgang opnieuw moesten doen. Verder was het een goede proef waar ik steeds meer de knopjes begin te vinden en niet aan het mee liften ben op wat hij al kan. Ik begin de oefeningen zelf meer te zetten en ik houd meer de controle. Het drafwerk doet hij met veel gemak en de series worden ook steeds beter. Ik begin meer grip te krijgen op de pirouettes en wordt ook steeds meer bevestigd.”

Pony- en paardenfokkerij 

De juryleden zaten op één lijn en gaven positief jurycommentaar. “Ze schreven dat ik nog iets meer risico mocht nemen, maar dat het al heel mooi bevestigd was. Eind februari gaan we naar Balkbrug en het is ons doel om nu zo snel mogelijk door het ZZ-Zwaar te gaan om uiteindelijk door te groeien naar de U25”, vertelt de amazone. “We hebben een pony- en paardenfokkerij en op dit moment hebben we veel jonge dieren staan. Ik heb altijd de jonge paarden gedaan en ben daarnaast ook aan het tuigen. Het lijkt me leuk om nu ook hogerop te komen in de dressuur. Ik moest wel even wennen, maar het m maakt me ook weer scherper en fijngevoeliger.” 

Tuigen met Friese paarden

Sam werd twee maanden geleden uitgeroepen tot young riders kampioen met Friese tuigers. “We hebben nu even een stop want het seizoen is over, maar in mei beginnen we weer. Ik tuig met Friese paarden en ik heb een eigen KWPN’er ervoor gekocht. Ik vind het vooral leuk omdat het twee hele verschillende werelden zijn. Aan de ene kant ben ik heel serieus aan het dressuur rijden en tuigen is soms één groot feest. Drie geleden geleden werd ik gevraagd of ik twee Friese tuigers dressuurmatig wilde bijrijder. Daarna werd er een grapje gemaakt of ik wilde tuigen onder het zadel. Daar was ik wel nieuwsgierig naar en toen vroeg de eigenaar, wil je ook een keer op de kar? Ik vond het de eerste keer doodeng, maar alles wat met paarden te maken heeft vind ik super leuk. Ik heb iedere week les want als ik iets doe dan wil ik het goed doen. Ik ben er heel serieus mee aan de gang gegaan en ik wil proberen het hoogst haalbare te bereiken in beide disciplines”, vertelt ze gedreven. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan 

Foto: Sam Oudhof