Afbeelding
Denise van der Plas

Susan Noordermeer: “Met mijn zelfopgeleide paard tussen de profs is mega gaaf!”

Dressuur

Toen Susan Noordermeer en haar zusje genoeg manege-ervaring hadden opgedaan, startten ze de zoektocht naar hun eerste eigen paard. Ondanks dat het de bedoeling was om een echte leermeester te kopen, kwamen ze onverwachts terecht bij de destijds 3-jarige Likarla. Met veel rust en beleid kreeg de combinatie al snel de smaak te pakken en werken ze nu toe richting het doel om het Z te bereiken.

Advertisement

“In december 2019 zijn we bij wat paarden wezen kijken, waaronder bij een schoolmaster bij Meike Kroot Dressage”, blikt de amazone terug. “Dat paard is het uiteindelijk niet geworden, maar ze zei dat ze nog wel een leuke 3-jarige had staan die wellicht bij ons zou passen.”

Jong paard

“Het was niet gelijk liefde op het eerste gezicht”, geeft Noordermeer eerlijk toe. “Wat moesten we zo’n jong paard? Daar had ik nog nooit op gereden en ik twijfelde of ik dat wel kon. Toch zag ze er op de foto’s heel mooi uit, dus ik wilde het wel proberen. Zowel mijn zusje als ik reden er goed op weg en ook mijn moeder vond haar meteen leuk en was ervan overtuigd dat dit ons paard moest worden, omdat ze er iets in zag. We waren al bij heel veel paarden wezen kijken en Likarla was al helemaal klinisch en röntgenologisch goedgekeurd.”

Veel spanning

Dressuurmatig rijden met af en toe een sprongetje, dat was het doel van de zusjes Noordermeer. Toch ging dit niet altijd even makkelijk. “Als 3-jarige kon Likarla heel stout zijn, dus het begin was best lastig. Bij mijn eerste les dacht mijn instructeur bijvoorbeeld dat we wel even naar buiten konden, maar daar dacht mijn puppypaard anders over. Het duurde dan ook niet lang voordat ik zo voor zijn neus op de grond werd gelanceerd. Likarla kon heel veel spanning opbouwen en moest echt even wennen aan dat alles nieuw was; een nieuwe omgeving en nieuwe eigenaren.”

Gelijk in de prijzen

Ze vervolgt: “Onze instructeur heeft altijd gezegd dat het goed zou komen en daar had hij ook zeker gelijk in. Toen Likarla wat meer gesetteld was in haar nieuwe omgeving en gewend was aan ons, gingen we ook meteen al met stappen vooruit. Mijn zusje kon haar in het buitenseizoen op de Regiokampioenschappen starten, waarbij ze gelijk in de prijzen reden in de finale.”

Plaatje om te zien 

Momenteel heeft de combinatie de winstpunten binnen voor het M2. “We hebben veel tijd besteed aan de basis, wat Likarla goed heeft opgepakt. We lopen alle klassen rustig door en we hebben verder geen haast. Likarla is een fijn bewerkpaard paard en ze kan het rijden laten voelen alsof het vanzelf gaat. Daarnaast is haar goede basis terug te zien in de training. Ze is erg alert, er zit een knap koppie op en ze is goed gebouwd; al met al is het een plaatje om te zien.”

Beste kant

Terugkijkend op de aflopen vier jaar is Noordermeer erg trots op haar merrie. “Finale en in de prijzen rijden op de regiokampioenschappen met je zelfopgeleide paard tussen alle profs is gewoon mega gaaf”, concludeert ze enthousiast. “Waar ik ook heel trots op ben is dat ze Ster is verklaard op de KWPN-keuring, waar ik haar zelf heb voorgesteld. Op dit soort belangrijke momenten laat ze zich van haar beste kant zien.”

Goede lijn

“Het Z dressuur en een NK!”, antwoordt de amazone als je vraagt naar haar doelen. “Verder hoop ik dat ze het sportpredicaat behaald en ‘voorlopig keur’ wordt verklaard zodat ze een elite-merrie kan worden. Ze komt uit de Karla-stam en haar broer Flambeau is onder Larissa Pauluis actief op GP-niveau en komt voor België uit op de Olympische Spelen. Ooit wil ik een veulentje met haar fokken,maar dat is op de lange termijn. Likarla blijft de rest van haar leven bij ons dus ik hoop dat ik nog héél lang van haar mag genieten.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Denise van der Plas