Afbeelding

Danique Put: “Zodra Nadyra het snapt, gaat ze er vol voor”

Algemeen

Vier jaar nadat Danique Put de Arabische volbloed Nadyra geboren zag worden, wist ze zeker dat de merrie haar toekomstige paard moest worden. Ondanks dat Nadyra snel gespannen is en het niet altijd makkelijk is geweest, werkt de combinatie nu vol vertrouwen aan de basis en liggen er nog mooie momenten in het verschiet.

Advertisement

“Rond mijn twaalfde ben ik begonnen met het helpen op een hobbyfokkerij met Arabische volbloedpaarden, zodoende heb ik het geluk gehad om Nadyra haar geboorte bij te kunnen wonen”, steekt de amazone van wal. “Drie jaar geleden is haar fokker van Noord-Holland naar Limburg verhuisd. Toen ik anderhalf jaar geleden daar op bezoek ging en ik Nadyra weer voor het eerst zag staan wist ik het zeker: ‘Deze merrie moet mee naar huis!’.”

Gevoelige merrie

Iets meer dan een jaar geleden kreeg Put de kans om de merrie op te halen. “Sinds Nadyra twee jaar was is ze al mijn once in a lifetime-paard. Ze is een erg gevoelige merrie, hierdoor was het ook niet altijd even makkelijk om met haar door een deur te kunnen, maar als zij dat wel doet gaat ze volledig voor je door het vuur!”


Zelfverzekerd 

Dat Nadyra erg stressvol is aangelegd, is iets waar Put veel tijd aan besteedt. “Op jonge leeftijd vond ik het al belangrijk dat ze zelfverzekerder werd. Vanaf haar tweede levensjaar heb ik haar iedere dag één op één aandacht gegeven; van goed mee leren lopen aan het halster tot mee naar de keuring. Nadyra is een merrie die heel veel aanmoediging en geduld nodig heeft, maar als ze het dan snapt gaat ze er ook echt voor.”

Juiste basis

Vorige zomer heeft de amazone Nadyra samen met een vriendin zadelmak gemaakt. “Op dit moment zijn we ons voornamelijk aan het focussen op het aanleren van de juiste basis. In de afgelopen jaren hebben wij veel vertrouwen in elkaar opgebouwd en is Nadyra veranderd van een onzekere 2-jarige naar een zelfverzekerde merrie. Ik vind het fijn hoe wij als een team kunnen werken en dat Nadyra mij ook andere manieren om iets aan te pakken laat zien.”

Veel plezier

Ze vervolgt: “Het lijkt mij erg leuk om een keer een dressuurwedstrijd met Nadyra te kunnen rijden. Maar ik hoop voornamelijk dat we nog heel veel buitenritjes mogen maken en nog veel plezier mogen beleven samen. Mijn allergrootste droom is om in de toekomst nog eens een veulentje te kunnen fokken.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit 

Afbeelding