Ieteke Jildau fan Sparjeburd
Ieteke Jildau fan Sparjeburd Johanna Faber

Marrit de Vries: “Ik wil mezelf blijven ontwikkelen tot het hoogst haalbare”

Algemeen

De nu 29-jarige Marrit de Vries is al sinds haar vijfde te vinden op stal. Ze verzorgde verschillende pony’s en op 15-jarige leeftijd verscheen ze voor het eerst in de ring bij de paarden. Ondertussen staan er drie Friese paarden van haarzelf in de stallen thuis en richt ze zich op trainingspaarden beleren en uitbrengen in de sport.

Advertisement

Lisa van Dijkmaniastate

“Met mijn eerste paard, een kruising Fries x KWPN, heb ik het tot het M2 geschopt. Daarna kreeg ik de kans om een 4-jarige Scandic ruin, die ik al enige tijd reed voor zijn fokker, over te nemen, Met hem heb ik Z2 dressuur gereden”, steekt de amazone enthousiast van wal. “In die tijd reed ik ook al paarden voor anderen, waaronder de Friese merrie Lisa van Dijkmaniastate (v. Onne 376 x Beart 411). Omdat ik met haar het sportpredicaat heb behaald, mocht ik een keer met haar dekken als ‘verdienste’.”

Dubbel reservekampioen

Vijf jaar geleden werd Jilles Fan Sparjeburd geboren, een Tiede 501 Sterhengst. “Hem breng ik momenteel uit in het L2 dressuur en B mennen. Recent werden we reservekampioen van Noord-Nederland, daarnaast werden we reservekampioen op de Nederlandse kampioenschappen voor Friese paarden.”

Mooi percentage

Jilles is niet het enige paard dat De Vries succesvol uitbreng. “Naast Jilles heb ik de 6-Jarige merrie Ieteke Jildau fan Sparjeburd Elias 494 x Norbert 444. Ieteke kocht ik als 2-jarige, ik heb haar zelf beleerd onder het zadel en voor de kar en inmiddels zijn we hard aan het trainen voor ons M1-debuut en de klasse M mennen. Een tijdje geleden werden we kampioen in de klasse L mennen tijdens de Nederlandse kampioenschappen voor Friese paarden en reservekampioen van Noord-Nederland. Vorige jaar werden we ook al kampioen en reservekampioen mennen, daarnaast reden we mee op het NK Friese paarden dressuur in zowel de klasse L1 als L2. Beide keren reden we naar een mooi percentage.”


Jilles Fan Sparjeburd - Johanna Faber

Meewerkend karakter

Ze vervolgt: “Ieteke is een 1e premie STER SPORT AA merrie en dus ook uitermate geschikt om mee te fokken. Ze kreeg in 2023 een hengstveulen van Waander 512; Wisse fan Sparjeburd. Wisse is inmiddels een jaar oud. Ik kijk uit naar de toekomst met hem, hopelijk heeft hij hetzelfde meewerkende karakter als zijn moeder. Dit jaar wordt er een embryoveulen uit dezelfde combinatie geboren.”

Focus

Op het moment ligt de focus vooral op Ieteke. “Ze behaalde begin dit jaar met mijn instructeur Udo de Haan het sportpredicaat mennen. Eind maart zal ze nogmaals een IBOP lopen om te kijken of we de score kunnen verbeteren. Ik hoop haar later dit jaar Z1 dressuur te starten.”


Ingrid Truijens

Blijven ontwikkelen

Naast haar eigen paarden rijdt de amazone ook nog paarden voor anderen, waaronder Bente van Brouwershiem. “Bente is een 8-jarige friese STER SPORT A merrie (norbert 444 x Anton) die ik hopelijk komende zomer Z2 kan starten”, legt ze uit. “Ik ben nog maar kort een combinatie met Kyrenia van Westervoort, een 9-jarige KWPN-merrie van Dark Pleasure x Sandro Hit; haar start ik nu L1 dressuur. Al met al ben ik trots op alle prestaties die ik tot nu toe heb behaald en hoop nog veel fijne paarden te mogen rijden. Uiteraard wil ik mezelf blijven ontwikkelen om het hoogst haalbare te behalen.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Johanna Faber/ Ingrid Truijens

Afbeelding
Afbeelding