Afbeelding
RiesFotografie

Tosca van den Belt: “Luna is door de jaren heen uitgegroeid tot een lieve en stoere allrounder”

Algemeen

Toen een vriendin een pony kocht, kreeg Tosca van den Belt al snel de kans om voor de pony te zorgen. Ondanks dat hij tijdens het bezichtigen heel braaf was, was de pony eenmaal thuis snel gespannen. Toch zag Van den Belt dat de ruin potentie had en twijfelde ze geen moment toen ze het aanbod kreeg om hem over te nemen.

Advertisement

“Ik ben meegegaan naar de keuring en nog diezelfde dag konden we Luna meenemen”, blikt de amazone terug naar december 2018. “Zo cool en kalm als dat hij was met keuren, zo paniekerig kon hij zijn toen hij net verhuisd was. We zagen een totaal andere pony. Hij was pas vier jaar en nog erg groen en heel onzeker, hij kon uit het niks ontzettend paniekerig en angstig zijn. Toch zag je dat het een echte goedzak was op de momenten dat hij relaxed was.”

Uitgegroeid 

Vanaf dag 1 mocht Van den Belt de ruin verzorgen. “Luna is door de jaren uitgegroeid tot een geweldig lieve en stoere allrounder. Er waren periodes dat de eigenaren wat drukker met hem waren en hij voor mij wat op de achtergrond verdween, maar er waren momenten dat ik hem bijna dagelijks verzorgde of reed. Vanaf het moment dat hij daar op stal gekomen is heeft hij een deel uitgemaakt van mijn leven. Ik werkte daar op stal, en reed er ook nog wel andere paarden; dus ook op de dagen dat ik hem niet verzorgde konden een appel en een aai niet ontbreken.

Verlangen naar een eigen paard

“Ongeveer twee jaar geleden begonnen zijn eigenaren te merken dat het combineren van hun leven met Luna samen wat lastiger werd. Toch wouden ze natuurlijk niet zomaar afscheid nemen van hem. Ik heb Luna in die tijd veel gereden en na het verkopen van onze eerste paarden in 2015, had ik weer een groot verlangen naar een eigen paard. Ik verlangde naar de vrijheid om met een paard te kunnen doen wat ik zelf wilde, zonder altijd afhankelijk te zijn van iemand anders of toestemming te moeten vragen om een paard te delen. Op dat moment vielen eigenlijk alle puzzelstukjes op hun plek. Zij wouden Luna niet volledig uit hun leven en ik wou hem ook niet kwijt. Al helemaal nadat ik al wat paarden verloren had waar ik om gaf, het idee dat hij ook weg zou gaan vond ik verschrikkelijk.”


Corine Zomer Fotografie

Niet veel veranderd

Na goed overleg is de knoop doorgehakt: Luna zou naar Van den Belt gaan. “Er zou niet zo veel veranderen, want hij kon lekker op dezelfde stal blijven staan en zijn vorige eigenaren konden ook altijd gezellig langs voor een knuffel en een aai”, legt ze uit. “Maar nu kan ik fijn alles zelf bepalen met hem. Hij is nu een jaar van mij en we hebben al veel leuke dingen gedaan. Ik geniet er nog elke dag van en ik heb nog regelmatig zo’n moment dat ik naar hem kijk en denk: ‘wauw jij bent gewoon van mij!’.”

Spelenderwijs opleiden

De combinatie maakt ook onder het zadel grote sprongen. “Toen Luna nog zo jong en onzeker was heb ik altijd geprobeerd om alles een beetje spelenderwijs te doen. Het leuk maken en houden voor ons beide en ook zodat zijn eigenaren ook lekker met hem aan de slag konden lag hoog in het vaandel. Het heeft een tijdje geduurd, maar uiteindelijk kon haar dochtertje van toen rond de tien jaar zonder zadel en met een neckrope op hem weghobbelen. Dat hadden we in het begin niet gedacht.”

Allrounder

Toen de amazone Luna overnam, begon het ook te kriebelen om hem dressuurmatig wat meer op te pakken. “Het leuke aan Luna is dat hij alles doet. Als ik bedenk om met hem iets te doen, doet hij eigenlijk altijd net zo enthousiast mee. Of we nou meedoen met een Trec-clinic, een oefencross, onderlinge springwedstrijd of dat we een pas-des-deux proefje rijden; als ik het leuk vind, vindt hij dat ook. Op dit moment richten we ons met het rijden voornamelijk op de dressuur. Hij is een echte allrounder, wat hem ook juist zo leuk maakt!”

Juiste mindset

Momenteel komt de combinatie uit op M2-niveau. “Luna heeft niet bepaald de bouw voor een dressuurpaard, maar als je de juiste mindset hebt met hem, krijg je er ook veel voor terug. Ik ben dan ook zo trots op hoe we ons het afgelopen jaar samen ontwikkeld hebben in de dressuur. Binnen een paar wedstrijden waren we het L2 en het M1 door. Vooral het M1 was echt tegen al mijn verwachtingen. Nu doen we ietsjes rustiger aan met de wedstrijden. Na het M2 komt het Z natuurlijk. Daar zijn we nu nog niet klaar voor, al gaan we echt de goeie kant op! Ik wil niet alleen maar op die dressuur focussen, maar gewoon rustig aan kijken tot waar we kunnen komen. Op het moment dat er prestatiedruk bij komt kijken, is de lol er snel af voor mij.” 

Veel op pad

De amazone hoopt uiteindelijk minimaal Z1 te kunnen starten. “Een echt doel van wat ik met hem wil bereiken heb ik niet. Ik wil vooral lang van hem kunnen genieten en leuke dingen met hem doen. En vooral nu het lekkere weer er weer aan komt, lekker veel met hem op pad”, sluit ze enthousiast af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Afbeelding