LUNIQ Photography
LUNIQ Photography

Leony de Koning- van Kooten: “De band die ik met Savanne heb is erg bijzonder”

Algemeen

Leony de Koning-van Kooten was op slag verliefd Savanne op de toen ze een advertentie van de Fjord x Barock Pinto-kruising tegenkwam. Ondanks dat de merrie als veulen haar moeder verloor en daardoor een moeilijke start heeft gehad, was ze bij het bezichtigen superbraaf en besloot de amazone haar mee te nemen als projectpaard. Echter kreeg de combinatie zo’n goede band, dat zelfs de kinderen van De Koning-Van Kooten op de nu 14-jarige merrie gaan leren rijden.

Advertisement

Projectpaard

“Ik kocht Savanne toen ze vijf jaar oud was”, steekt de amazone van wal. “Destijds deelde ik een paard en een 2-jarige Fjord met mijn schoonzusje en zocht ik er nog een projectpaardje bij. Toen ik Savanne op Marktplaats zag staan, was ik op slag verliefd op haar. Zelf heb ik leren rijden op Fjorden en heb ik echt een voorliefde voor dat ras. Savanne is een fjord gekruist met een Barock Pinto, dat komt niet vaak voor.”


Foto: Photography By Meraki

Paardenmarkt

“Sav haar moeder is overleden toen Savanne een paar weken oud was, ze is verder met de fles grootgebracht”, vervolgt De Koning-Van Kooten. “Haar fokker had te weinig stallen en wilde haar wegdoen, maar omdat hij dacht dat de paardenmarkt niks voor haar was, heeft hij aan iemand een dorp verderop gevraagd of zij haar niet wilden hebben. Bij die mensen heeft ze vier jaar gestaan voordat ik haar kocht.”

Bijzondere band

Bij het bezichtigen, wat overigens een ritje was van 2,5 uur enkele reis, wist de amazone al binnen een paar seconden dat ze haar droompaard gevonden had. “Savanne was en is een zacht paard dat wel leiderschap vraagt, maar echt superbraaf is. In eerste instantie was het de bedoeling om haar op termijn weer te verkopen, maar na een paar weken wist ik al dat ik dat nooit ging doen. De band die ik met haar heb is heel bijzonder. Ze is echt mijn maatje. Ze schrikt nooit, is heel betrouwbaar en altijd in voor iets nieuws.”

‘Niets is haar te gek’

Het duurde niet lang voordat de combinatie elkaar helemaal gevonden had. “We hebben veel lessen genomen en vooral lol gemaakt. Zo hebben we veel leuke dingen gedaan samen. Van vakanties, zwemmen, crossen, mennen en met de slee erachter, tot dressuur, springen, op neckrope rijden, fotoshoots en vrijheidsdressuur; echt niets is haar te gek!”

Kinderpony

Momenteel is de amazone zwanger van haar derde kindje. “We rijden nog wel, maar voornamelijk buitenritten. Savanne houdt niet van dressuur en in de bak rijden. Met springen en crossen hebben we het maximale er wel uitgehaald. Dus voor nu wordt ze recreatief bereden en gebruikt als kinderpony.”


Plezier maken

De Koning-Van Kooten noemt de teamspirit tussen haar en haar merrie de grootste kwaliteit. “Savanne en ik vertrouwen elkaar volledig. Als ik nu terugkijk ben ik erg trots op hoe ik haar heb opgeleid en dat ze nu zo lief en braaf is. Eigenlijk heb ik geen doelen meer met haar. Misschien als ze ooit dressuur wat leuker vindt dat ik dat weer ga oppakken, maar voor nu is het goed zo. Plezier maken is het belangrijkst; we doen af en toe een crosslesje en we maken veel buitenritjes. Uiteindelijk hoop ik natuurlijk dat de kinderen op haar gaan leren rijden”, sluit ze positief af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Afbeelding
Photography By Meraki