Oefenen met koeien
Oefenen met koeien Foto: Monique Doggen

EK Traditional WE | “Volop bezig met de voorbereidingen”

Algemeen

Van 10 tot 12 september vindt in Le Pouget, vlakbij Montpellier, in Frankrijk het EK voor de Traditional Working Equitation plaats. De Nederlandse afvaardiging kent dit keer zeven deelnemers. Monique Doggen is nauw betrokken bij het team, zij verzorgt de mental coaching en daarnaast blogt ze voor Hoefslag over dit aankomend EK. Een ding is zeker: het gaat spannend worden!

Advertisement

Vier onderdelen

“Voor wie nog niet precies weet wat dat inhoudt leg ik het graag even uit. Working Equitation bestaat uit 4 onderdelen:
- dressuur
- een stijltrail (verschillende hindernissen zo netjes mogelijk)
- een speedtrail (dezelfde hindernissen, maar dan zo snel mogelijk zonder fouten)
- runderwerk (een aangegeven koe uit de kudde halen en 15 seconden over de middenlijn laten staan).”

Met één hand

“Het EK wordt gereden op het allerhoogste niveau, door de Masters. Dit betekent dat er een dressuurproef wordt gereden op het allerhoogste niveau (denk aan ZZ Zwaar/Prix St. George) maar… dan op één hand! Ook alle andere onderdelen worden op één hand gereden.”

Zeven Nederlandse ruiters

“Dit jaar zijn er 7 ruiters geselecteerd om mee te gaan; de Youngriders; Ellis Oldenboom (17), Floor Petersen (13), Lieke Spaans (14) en de senioren; Mark Hoeffgen, Stan Hoeffgen, Vivian Hoeffgen en Veerle van Nieuwenburg.”

Mental Coach

“Het team bestaat verder uit Stans Peters (chef d’équipe), Dagmare Wouters (assistent chef), Ingrid Peters (internationaal jurylid) en mezelf, Monique Doggen. Ik ben meegevraagd om als mental coach met name de Youngriders te ondersteunen. De komende weken neem ik jullie mee in deze leuke maar ook spannende periode.”

Manege de Paardenhoeve

“Bijzonder is dat 5 van de 7 ruiters afkomstig zijn van Manege de Paardenhoeve in Bergen op Zoom. Mark en Vivian Hoeffgen zijn de eigenaren en zeer fanatiek in de Working Equitation. En veel van hun leerlingen zijn daardoor ook enorm betrokken bij deze tak van sport.”

Trainingsweekend

“Afgelopen weekend is er daarom een trainingsweekend georganiseerd op en rond Manege de Paardenhoeve. Het hele team was daarbij aanwezig. De ruiters hebben allemaal een dressuurproef gereden en er is geoefend met de hindernissen.”


Oefenen met koeien, goed voor zowel de ruiters als de paarden. - Foto: Monique Doggen

Koeien

“Ook hebben ze op zondag kunnen oefenen met de koeien die in het buitengebied van Bergen op Zoom vrij loslopen. Uiteraard na overleg en met de nodige voorzichtigheid. Het is belangrijk voor de ruiters dat ze begrijpen hoe een koe denkt en hoe de kudde bij elkaar wil blijven. Het is voor de paarden belangrijk dat ze in aanraking blijven komen met koeien zodat ze niet onder de indruk zijn bij een wedstrijd.”

Komende weken

“In de komende weken vertel ik graag alles over mijn taak als mental coach en alle andere activiteiten die nog ondernomen worden voor het EK. Tijdens het EK zal ik dagelijks een verslag geven.”

“We zijn op weg naar het EK!!”

Oefenen met koeien, goed zowel de ruiters als de paarden.