Afbeelding

Passende sportvoeding voor ruiters

Achtergrond

Als ruiter besteed je mogelijk aandacht aan de juiste beweging, maar doe je dat ook met je voeding? Dit is passende sportvoeding voor ruiters.

Advertisement

Zonnebloempitten

Jouw voedingskeuzes dragen in grote mate bij aan je fitheid als ruiter. Zonnebloempitten vormen een voedingsmiddel waar je niet omheen kunt als je aan passende sportvoeding voor ruiters denkt.

Het zaad van de zonnebloem is niet alleen rijk aan B-vitamines, zoals vitamine B3. Het is ook bijzonder eiwitrijk, en dat is precies wat je spieren en andere weefsels in je lichaam nodig hebben. Eiwit is namelijk dé bouwsteen voor je spieren, botten, huid en organen.

Ook helpt eiwit om spieren en andere weefsels te herstellen. Dat is ideaal als je spierpijn hebt nadat je een zware les of training hebt gehad. Neem dan vooral een handje zonnebloempitten als snack of strooi ze over je yoghurt of havermout.

Naast zonnebloempitten zouden ook bonen, linzen, noten, yoghurt, kip, vlees en vis regelmatig op het menu moeten staan. Net als eieren, die naast eiwitten ook veel andere voedingsstoffen bevatten.

Start de dag dus vooral met een gekookt eitje naast je bord of neem als lunch een flinke groenteomelet. Je kunt zonder problemen één tot twee eieren per dag eten, dus neem deze voedingsbommetjes vooral op in je eetpatroon.

Havermout

Als je met je eetpatroon de juiste combinatie voedingsstoffen binnenkrijgt, draagt dat niet alleen bij aan je energieniveau. Ook het trainen met je paard gaat gemakkelijker. Passende sportvoeding voor ruiters bestaat uit de ideale mix van gezonde eiwitten, koolhydraten en vetten.

Havermout is een perfect voedingsmiddel voor ruiters. Deze graansoort is zacht voor je darmen, bevat gezonde koolhydraten en relatief veel eiwitten. Daardoor verzadigt het lange tijd en draagt het zelf bij aan de opbouw en het herstel van je spieren.

Maak je havermoutpap als ontbijt en kies je daarbij voor plantaardige melk, dan krijg je naast gezonde koolhydraten en eiwitten ook nog gezonde vetten binnen. Zo zorg je voor een uitgekiende combinatie van voedingsstoffen die je sporttraining ondersteunen.

Voor een extra rijk ontbijt voeg je noten, zaden en pitten toe. Zo krijg je nog meer gezonde eiwitten en ook verzadigende vetten binnen. Bessen en andere fruitsoorten leveren extra vezels en brandstof voor als je een zware trainingsdag hebt.

De koolhydraten in havermout functioneren als gezonde energiebron doordat ze je lijf niet alleen voorzien van brandstof, maar ook je bloedsuikerspiegel stabiel houden.

Havermout valt namelijk in de categorie complexe koolhydraten. Dat betekent dat dit voedingsmiddel veel vezels bevat, die de opname van zetmeel remt en daardoor zorgt voor een niet al te snelle opname van suikers in je lichaam.

De meeste andere ontbijtgranen geven een snelle stoot energie, maar zorgen daarna juist voor een energiedip. Bovendien laten deze zogenoemde snelle koolhydraten je bloedsuikerspiegel schommelen en zorgen ze voor vetopslag. Dat wil je uiteraard voorkomen als ruiter.

Zalm

Ruiters die net zoveel aandacht besteden aan hun eigen dieet als dat van hun paard, zetten zalm of een andere vette vissoort op het menu. Zalm bevat namelijk omega 3-vetzuren en deze zijn ontzettend belangrijk voor je gezondheid.

Omega 3-vetzuren leveren niet alleen lange tijd energie, maar voorzien ook je brein van brandstof. Bovendien zijn omega 3-vetzuren van belang voor je gezichtsvermogen. Ook dat heb je hard nodig als ruiter.

Naast zalm kun je bij vette vissoorten nog denken aan haring, sardines en ansjovis. Ook makreel kan een goede keuze zijn vanwege de omega 3-vetzuren die deze vis levert. Koningsmakreel kun je beter tot een minimum beperken omdat deze vissoort veel zware metalen bevat. Hetzelfde geldt voor tonijn.

Gezonde vetten vind je ook in olijfolie, kokosolie, avocado en volle zuivel. Let wel op dat je voor extra vierge oliën gaat en dat je naturel zuivel in je winkelmandje stopt. Zuivel met een smaakje bevat vaak suiker of zoetstoffen. Deze snelle koolhydraten wil je juist vermijden in je sportvoeding.