Afbeelding
Foto: Istockphoto.com

Voeding voor paard met zomereczeem?

Verzorging Opvallend

Zomereczeem is een huidaandoening die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een allergie voor de beten van de Culicoïdes, ofwel knutten: kleine vliegjes die gedurende het voorjaar en zomerseizoen vooral ‘s ochtends en ‘s avonds actief zijn. Naast een allergie voor deze beestjes lijkt ook voeding een rol te spelen bij het tot uiting komen van een allergische reactie. Hoe kun je een paard of pony met zomereczeem het beste voeren? 

Advertisement

Voorkom overgewicht 

Overgewicht en een overdaad aan voedingsstoffen zoals zetmeel en suikers worden in verband gebracht met allerlei kwaaltjes. Zomereczeem valt hier ook onder. Voorkom dat je paard of pony te dik wordt door hem/haar op de behoefte te voeren.  Tegenwoordig zijn er ook voeders op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor paarden en pony’s met zomereczeem. 

Sober voeren 

Paarden en pony’s die lijden aan zomereczeem behoren meestal tot de sobere rassen. Deze rassen gaan efficií«nter om met hun voeding en kunnen daarom meer voedingsstoffen halen uit minder voer. Deze rassen ontwikkelen snel overwicht op een rantsoen met gemiddeld ruwvoer en krachtvoer. Voer deze dieren schraal ruwvoer, zoals grofstengelig hooi en zo min mogelijk krachtvoer met weinig suikers en zetmeel. 

Ondersteuning van de weerstand/ zelfherstellend vermogen

Onder andere omega-3  vetzuren lijken de symptomen van zomereczeem te verminderen. Lijnzaad en lijnzaadolie zijn goede bronnen van omega-3 vetzuren. Verder zijn er verschillende kruiden die een gunstig effect zouden hebben op de algehele gezondheid en weerstand en die de huid helpen herstellen. In veel gevallen is zomereczeem niet te genezen; dieren houden er hun hele leven last van. Dit vraagt om continue aandacht en maatregelen, zowel uitwendig als inwendig. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mphorses.nl niet toegestaan