Zomereczeem
Zomereczeem

Wellicht nieuw vaccin tegen zomereczeem

Algemeen
Advertisement
Een nieuw vaccin tegen zomereczeem is in de testfase omschreven als ‘de eerste succesvolle immunotherapie gericht op een chronische ziekte bij paarden’. Een team uit Zwitserland heeft een vaccin ontwikkeld dat zich richt op de witte bloedcellen die betrokken raken bij de allergische reactie op insectenbeten, die zomereczeem veroorzaakt. Testen met het nieuwe vaccin, op een groep van 34 IJslanders, hebben een significante afname in symptomen laten zien. Wat hoop geeft aan degenen die elk jaar tegen deze seizoensgebonden kwaal vechten!

Zomereczeem

Zomereczeem is de meestvoorkomende huidaandoening bij paarden, waar tot 10% van de paarden last van heeft. Paarden met zomereczeem zijn allergisch voor het speeksel van de bijtende muggen, wat leidt tot ontsteking en ernstige jeuk.De innovatieve behandeling blokkeert het eiwit IL-5, dit wordt gezien als een veilige benadering, die door de testpaarden goed werd getolereerd.

Drie injecties

Het onderzoek werd geleid door Antonia Fettelschoss-Gabriel, een onderzoeker aan het Universitair Ziekenhuis in Zurich, afdeling dermatologie. De paarden kregen drie maandelijkse injecties en daarna een booster. De symptomen werden vergeleken met de symptomen voor de behandeling en in het voorafgaande jaar van maart tot oktober.

Betaalbare en effectieve oplossing

Het rapport meldt dat de placebo-paarden, die het vaccin niet kregen toegediend, vergelijkbare symptomen hadden als in het voorgaande jaar. De paarden die gevaccineerd zijn, vertoonden veel verbetering. De helft van de geteste paarden liet een verbetering van 50% zien, een kwart verbeterde zelfs 75%. Onderzoekers geloven dat de behandeling, die in 2020 of 2021 beschikbaar zal zijn, een betaalbare en effectieve oplossing kan zijn voor eigenaren van paarden met zomereczeem. Bron: Horse&Hound