Afbeelding
Foto: Laura Bergsma

Roos Bosma: “Dit niveau is voor ons beide nieuw”

Dressuur

Roos Bosma is op haar vijfde begonnen met paardrijden op een manege. Daarna reed ze een verzorgpony en toen die verkocht werd, kochten haar ouders een eigen pony. Inmiddels is ze veertien jaar oud en bloedfanatiek bezig tussen de paarden.

Advertisement

“Ik heb mijn eerste pony twee jaar lang gehad. Maar helaas was ik al vrij jong vrij lang, dus daarom was het na twee jaar al tijd voor een maatje groter. In overleg met mijn instructrice hebben we besloten dat het beter was om op zoek te gaan naar een paard, zodat ik daar lekker lang mee vooruit zou kunnen”, vertelt Roos aan Hoefslag.

Zodoende maakte ze op twaalfjarige leeftijd de overstap naar de paarden. “Met mijn pony had ik wat wedstrijdjes gereden, ik wilde heel graag hogerop komen in de sport met de opvolger.” Die opvolger werd Lomita. “Voordat Roos erop ging twijfelden mijn man en ik, of het wat zou zijn. Ze is namelijk een echt sportpaard en stamt af van Jazz. Niet perse een combinatie die ik voor ogen had voor mijn twaalfjarige dochter”, reageert Roos haar moeder.

Liefde op het eerste gezicht

“Maar dat het goed klikte tussen die twee, dat was vanaf het begin dat ze opstapte duidelijk.” “Ja, ik kon gelijk goed met haar overweg”, aldus Roos. “Het was gelijk liefde op het eerste gezicht eigenlijk. Daarna is mijn instructrice Marie Louise Perier ook nog een keer meegegaan, om te kijken of het een goede keus was. Ik weet nog dat ze zei: ‘Ja als er een klik is zou ik het doen. Ik vind het in ieder geval een mooie combinatie’.”

Lomita was zes jaar oud en liep M1. “Ik kwam van mijn brave pony af en had een paar wedstrijdjes gereden. Het was dan ook niet gek dat Lomita me de eerste tijd behoorlijk heeft uitgeprobeerd, maar ik was gelukkig niet bang ondanks dat ik de grond wel een paar keer van dichtbij heb gezien in die periode. Vanaf het moment dat mijn instructrice, Marie Louise Perier zei: ‘Roos, met dit paard moet je rijden’, ging het een stuk beter. Ze had gelijk, ik moest veel meer initiatief nemen, Lomita moest niet de tijd krijgen om iets te bedenken.”

Wedstrijdsport

Toen de twee begonnen met het rijden van wedstrijden ging het snel. Ze reden de B uit, maakten de overstap naar het L1 en mochten daar gelijk op de regiokampioenschappen starten. “Dat was echt fantastisch, om op je dertiende tussen de paarden op het regiokampioenschap te rijden!” Inmiddels starten de twee M2.

“Dat vind ik wel een dingetje, omdat dat voor ons beide nieuw is. Maar ik vind het traject heel leuk, en wil graag met Lomita blijven doortrainen naar het hogere werk. Ik zou het bijvoorbeeld heel gaaf vinden om in de toekomst met haar Junioren te kunnen gaan starten.”

Begeleiding

“Ik ben super blij met Marie Louise, zij geeft heel fijn les en kent ons door-en-door. Daarnaast rijdt Kayla Vorstelman Lomita één keer per week. Zij rijdt bij de Young Riders en helpt mij om alles te leren voelen. Omdat dit niveau voor ons beide nieuw is, is het super fijn om deze diverse begeleiding van hen te hebben. Samen doen we ons best om onze doelen te behalen!”

 

Foto: Laura Bergsma

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Laura Bergsma

Afbeelding