Afbeelding
Rights reserved Michel Sijmons

Blog Martine du Floo | Grondwerk naast normale training voor meer vertrouwen

Welzijn

Martine du Floo is bewegingsspecialist en homeopaat voor mens en dier, sportmasseur voor mens en paard en craniosacraal therapeut voor paarden. Zij deelt haar kennis graag met De Hoefslag volgers. Dit keer vertelt ze over grondwerk; plezier met je paard, maar weet wel waar je mee bezig bent.

Advertisement

Begeleiding

“Zorg dat je begeleiding krijgt van instructeurs die je kunnen helpen op een juiste manier ‘freestyle’ en ander grondwerk in te zetten naast je normale training. Je kunt leren je eigen lichaamstaal in te zetten om je paard te sturen en natuurlijk heeft elk paard ook een unieke manier van reageren op jouw lichaamstaal en emotionele toestand. Grondwerk heeft verschillende facetten en als je de juiste instructie krijgt is het een leuke afwisseling van het omgaan met paarden.”

Verhoogde concentratie

“Het zorgt voor een verhoogde concentratie van het paard op jou als begeleider. Daarnaast zie je ook de natuurlijke reactie van het paard op je eigen lichaamstaal, waardoor je bewuster met je dier leert omgaan. Bovendien geeft grondwerk je de mogelijkheid om moeilijke oefeningen onbelast uit te voeren voordat je ze onder het zadel doet. Maar zorg dat je instructie krijgt op het gebied van de do’s en don’t’s. Verder zie je tevens aan de reacties van het paard waar je als berijder meer aandacht aan zal moeten schenken.

Jonge hengst

“Zo heb ik eens iemand geholpen met haar jonge hengst. Ze wilde eigenlijk het beleren door iemand anders laten doen, maar ik zei haar dat positief zou werken op het worden van een goede combinatie als ze dit zelf zou doen. Ik heb haar geholpen met het grondwerk, aangezien ze daar zelf geen ervaring mee had. Ik heb haar de technieken van het grondwerk bijgebracht. Freestylen, longeren en het werken aan de dubbele longe.” 

Vertrouwen

“De amazone reageerde heel positief na afloop. ‘Wat een eye-opener was dit voor mij zeg. Na deze geweldige ervaring ben ik van mening dat ieder paard wat beleerd wordt eerst grondwerk moet hebben gedaan met de eigenaar. Uiteraard onder goede begeleiding want gewoon een beetje rondjagen heeft geen zin en maakt het paard en de eigenaar alleen maar onzeker. Je leert zo veel van het karakter van het [aard en de lichaamstaal. Daarbij bouw je vertrouwen en wederzijds respect en geduld op en zie je waar er meer aandacht nodig is als je later gaat rijden. Ik merk dat mijn jonge dier en ik daardoor erg naar elkaar zijn toe gegroeid. Na het grondwerk heb ik hem rustig laten wennen aan een zadel en heb ik een paar keer gehangen. Op een gegeven moment voelde het goed en ben ik er voorzichtig op gaan zitten. Hij heeft nooit een stap verkeerd gezet, want hij had vertrouwen.’ Zo vertelde ze.”

Geduld

“Jonge dieren zijn net als jonge kinderen nog aan het groeien en per ras is dat wat korter of langer. Fysiek en mentaal. Dus heb geduld, dan krijg je daarvoor heel veel terug en vermijd je het ontstaan van mogelijk blessures. Verder krijgt het lichaam de kans om te volgroeien. Het rijden met de jonge hengst gaat nu super, maar het is van belang samen met een instructeur en degene die je helpt met grondwerk een vervolg traject op te stellen. Waarbij het grondwerk en plezier niet vergeten moet worden. Fijn dat deze amazone open stond voor het integreren van grondwerk in haar training van deze jonge hengst.”