Wolf
© DigiShots
Wolf © DigiShots

Wolf grijpt veulens en jaagt ze het spoor op *UPDATE*

Welzijn Wolvenleed

Helaas houden de wolven zich niet bij kleine landbouwhuisdieren. Twee veulens zijn aangevallen door wolven. Ze zijn opgejaagd en uitgebroken. Vervolgens gingen ze richting het spoor. Dit gebeurde in de omgeving van Veenendaal.

Advertisement

Bevestigd dat het om een wolf ging

Helemaal kapot

De jaarlingen gingen door het stroomdraad en kwamen na een run door de spoorboom heen op het spoor terecht. Gert Boonzaaijer reageert: “Daar gingen ze verder aan de loop. Drie treinen vanaf de kant van Utrecht en van de andere kant Ede zijn er gepasseerd totdat wij de jaarlingen bij Station De Klomp van het spoor konden halen. Het treinverkeer heeft anderhalf uur stil gelegen. Met een trailer hebben we ze opgehaald en kon de dierenarts ze verzorgen. Ze zitten onder de krammen en hechtingen en moeten voorlopig binnen blijven om te herstellen. We wandelen met ze en zelfs dat is moeilijk. Ze gaan voor geen prijs meer de kant van de wei op. Wat zullen ze bang zijn geweest! Ze waren echt helemaal kapot, er zat geen leven meer in…”

Waarschuwen

Gert vervolgt: “Er waren al zoveel remsporen in de wei. En mijn hond lag steeds voor het hek, ik begreep al niet wat er was. Gelukkig heb ik net bericht gekregen dat de wolf nu op de agenda staat van de volgende gemeente-vergadering. Er moet echt wat gebeuren! Ik ben nog aan het nadenken over wat. Er komen jaarlijks 35 wolven bij op de Veluwe, de populatie groeit te hard en ze hebben geen natuurlijke vijanden. Wij krijgen drie veulens dit jaar. Bevallen is bij ons altijd natuurlijk, gewoon in de wei, dat is het mooiste. Of dat nu nog kan? Ik denk erover om over 8500 meter een speciale afrastering te maken voor de groepen die dag en nacht buiten staan. Maar ik wil vooral iedereen waarschuwen om voorzichtig te zijn en op te letten! Van de week is er op klaarlichte dag weer een schaap gepakt. De wolf wordt brutaler.”