Afbeelding
Foto: Istockphoto.com

Bert-Jan Ruissen over de wolf in Nederland: “Nederland te klein voor wolven?”

Verzorging Wolvenleed

Sinds 2015 is de wolf terug in Nederland. Steeds vaker worden meldingen gedaan van aanvallen op schapen of wilde hoefdieren. De vraag is hoe we de toekomst van de wolf in ons land zien. Is het mogelijk om onze paarden op een veilige manier te blijven houden of moeten we een keuze maken tussen de wolf en onze landbouwhuisdieren? Wij vroegen het vijf betrokkenen.

Advertisement

Tekst: Yvonne Buis-Franken 

Duitse collega’s

Bert-Jan Ruissen is Europarlementariër voor de SGP in Brussel. Hij maakt zich grote zorgen over de opkomst van de wolf en de gevolgen hiervan voor de agrarische sector. Daarom zet hij zich in voor het veranderen van de beschermde status van de wolf in Europa en daardoor het meer beheersbaar maken van de aantallen van het roofdier. “De opkomst van de wolf leeft zeer sterk in Brussel. In de landbouwcommissie wordt er regelmatig over gesproken, waarbij met name de Duitse collega’s, maar ook collega’s uit diverse andere lidstaten zich hard maken voor een betere regelgeving.”

Waarom beschermde status?

“De wolf heeft nog altijd de hoogste beschermingsgraad, maar met de aantallen van de wolf in Europa kun je niet meer spreken van een bijna uitgestorven dier. Momenteel zijn wij bezig een resolutie op te stellen om de beschermde status iets te verlagen. Daarmee creëer je mogelijkheden om op regionaal niveau in te grijpen indien dit nodig is.”

Nederland te klein

“In Nederland rijst om te beginnen de vraag of ons land niet te klein is voor wolven. Zitten ze netjes op de Veluwe waar ze voldoende prooidieren hebben en geen problemen veroorzaken, dan kun je het als Gelderland accepteren, maar kom je in andere delen van Nederland, dan denk ik dat je de landbouwbelangen voorrang moet geven en een nulbeleid moet voeren. Er wordt heel veel gesproken over het plaatsen van hekken, maar een wolf laat zich volgens mij niet tegenhouden door een hek. Dat is dus geen afdoende oplossing om de dieren te beschermen.”

Beheer bij provincies?

“Mijn inzet is erop gericht dat de regionale overheden de instrumenten in handen krijgen om zelf de beslissing te kunnen nemen of de wolf wel of niet in hun omgeving past. Het beheer van wild ligt bij de provincies.”

“De afhandeling van schade ook en die gaat momenteel nog heel moeizaam. Directe schade wordt bij professionele veehouders vergoed, maar hobby dierhouders vallen hier buiten. En heb jij, of je buurman, indirecte schade doordat de wolf bijvoorbeeld dieren heeft opgejaagd, dan is het momenteel vrijwel onmogelijk om die schade vergoed te krijgen. Dat vind ik een kwalijke zaak. De overheid moet royaler en barmhartiger worden in het schadeloos stellen van slachtoffers. Er wordt momenteel met name veel gesproken over de schapenhouders, maar ik raad de paardenhouders aan om ook duidelijk hun stem te laten horen. Niet alleen de economische gevolgen, maar ook de invloed op landschapsbeheer en dierenwelzijn zijn in het geding. Laat dus weten wat voor jullie belangrijk is!”

Wie is Bert-Jan Ruissen?

SGP-er Bert-Jan Ruissen is lid van het Europees Parlement in Brussel. Ruissen studeerde plantkunde aan de Universiteit van Wageningen en zet zich met zijn agrarische kennis en jarenlange ervaring op het ministerie nu in Brussel vooral in op het gebied van landbouw, natuur en voedselkwaliteit.

Dit artikel is ook gepubliceerd in Hoefslag Magazine en online alleen voor abonnees te lezen.