Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Hoefbevangenheid voorkomen

Verzorging Opvallend

Het rantsoen van paarden en pony’s die hoefbevangen zijn of gevoelig hiervoor, moet aan bepaalde eisen voldoen. Met een goed doordacht rantsoen voorkom je tekorten en daarnaast helpt het herhaling voorkomen. Paarden en pony’s die hoefbevangenheid hebben gehad, blijven hier gevoelig voor en moeten vaak levenslang op ‘dieet’. 

Advertisement

Houd de darmflora gezond

Een rantsoen met veel vezels/structuur en weinig zetmeel en suikers beperkt de kans op verstoringen in de blinde en dikke darm. Graanvrije krachtvoeders bevatten meestal heel weinig zetmeel en suiker en veel vezels, en zijn daarom heel geschikt voor hoefbevangen paarden en pony’s of dieren die hiervoor gevoelig zijn. Goed ruwvoer is voor deze paarden van levensbelang. 

Weidegang

Fructanen en andere suikers in gras zijn belangrijke veroorzakers van hoefbevangenheid. In het voorjaar en de herfst kan het gras grote hoeveelheden fructaan bevatten, vooral bij zonnige dagen en koude nachten. Wees op die momenten heel voorzichtig met het beweiden van paarden/pony’s die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid. 

Voorkom overgewicht

Overgewicht en insulineresistentie worden in verband gebracht met het ontstaan van hoefbevangenheid. Voorkom dus dat je paard/pony te dik wordt. Door middel van een conditiescore kun je bepalen of je paard de juiste conditie heeft. Plotselinge veranderingen in het rantsoen zijn eveneens beruchte veroorzakers van hoefbevangenheid. Voer veranderingen altijd langzaam door, in ongeveer twee weken. Zet je paard of pony in het voorjaar ook niet van de ene op de andere dag een hele dag in het weiland als hij de hele winter geen gras heeft gehad. Wees verder extra voorzichtig bij een nieuwe partij ruwvoer. 

Bron: De Hoefslag