Groom
Groom Judith Litjens

Julie Koelewijn: “Groom zijn is een echt vak”

Verzorging

Waarom is een groom een meerwaarde en wat brengt je er toe om groom te worden? Is het alleen maar leuk, paarden poetsen en tutten of is het keihard werken? We vroegen het aan Julie Koelewijn, eigenaar van Mijngroom.nl

Advertisement

”Wat nu ?” 

“Nadat ik enkele jaren bij Sport Pro Horses in Uden had gewerkt ging het wonen en werken op dezelfde plek mij tegen staan”, begint Julie. “Ik ben toen met mijn ouders om tafel gaan zitten en gedacht, wat wil ik nu gaan doen? In Uden ging ik als groom mee met Jazmin Yom-Tov. Dat vond ik zo leuk!” vertelt Koelewijn enthousiast. ”‘s Morgens alles klaar maken om naar Sjef Janssen te gaan voor de training, daar zorgen dat het paard op tijd, netjes gepoetst klaar staat. De na verzorging. Dat is wat ik leuk vind. Er bestonden nog geen bedrijven waar je een groom kon inhuren voor een dag, of voor een wedstrijd. Dus toen was de keuze gemaakt en is Mijngroom.nl geboren.” 

Focus

”Een groom zorgt ervoor dat een ruiter zich volledig kan focussen op het rijden”,  vervolgt Julie. “Een ruiter kan niet zonder een goed team. Een hoefsmid, instructeur, de dierenarts, stalmedewerkers en de groom. Dit gehele team zorgt ervoor dat de ruiter een goede prestatie neer kan zetten. Een groom heeft het paard iedere dag in de hand en kent het paard door en door. de ruiter moet erop die manier op kunnen vertrouwen dat de groom het meteen herkent als er iets niet in orde is met het paard en dat deze actie onderneemt.” 

”Geen ‘penny-meisjes’ baan” 

”Groom is geen ‘penny-meisje’ baan”, lacht Julie. “Het is hard werken. Ik begin om half zeven in de ochtend en kom twaalf uur later weer thuis. Het is echt een management baan. Een dag op stal begint met voeren en het uitmesten van de stal. Ja, dit hoort er echt bij en ik hou ervan”, grapt Koelewijn. “Ik zet de paarden in de weide of paddock. Meteen kijk ik dan of er geen dikke benen zijn of andere dingetjes die niet kloppen. Ik kijk de drinkbak en de voerbak na of deze schoon zijn. Dat is een automatisme wat er echt in moet zitten. Ik zorg dat de paarden worden klaar gezet voor de ruiter en verzorg ze ook weer na. Aan het einde van de dag zet ik alle paarden weer binnen en kijk of er geen wondjes zijn ontstaan met het buiten spelen.”

Stress voorkomen

“Een dag op wedstrijd begint ook met voeren en mesten. Wassen doe ik meestal een dag eerder. Dan begin ik ruim op tijd met poetsen en vlechten. Ik wil zeker stress voorkomen. Ik pak de vrachtwagen in. Dan gaan we laden en vertrekken we naar de wedstrijd.”  Julie vervolgt: “Aangekomen op de wedstrijd haal ik het paard van de wagen. Stap even met hem rond en ga zadelen. De ruiter met de instructeur gaan naar het voorterrein en ik volg met de groomtas. Na het losrijden neem ik de oortjes aan en poets het paard nog een beetje op. Na de proef neem ik het paard over, stap deze aan de hand uit en zorg dat hij weer goed verzorgd op de wagen komt en we naar huis kunnen.” 

Passie voor het vak en liefde voor het paard.

Bij de vraag wat de eigenschappen voor een goede groom zijn, spat de passie er bij Julie vanaf. “Passie voor het vak en liefde voor het paard, dat is het belangrijkste. Willen werken en voldoening halen uit een goed verzorgd paard en goede punten op wedstrijd. Het een team willen vormen om samen tot het hoogst haalbare te gaan. Die motivatie is belangrijker dan ervaring.” 

Opleidingen moeten meer specialiseren. 

Dit jaar is er bij de opleiding paardenhouderij het keuze vak: ‘groom’ bij gekomen. Dit is een goede stap volgens Julie. “Ik vind de opleidingen te algemeen. Volgens mij kunnen we de paardensport naar een hoger level tillen door tijdens de opleiding nog meer te specialiseren. Groom is echt een vak. Je moet het een en ander weten over gezondheid. De FEI regels moet je kennen. Welke bitten mogen er gebruikt worden. Welke sporen. Wat valt onder de dopingregel. de verzorging van het paard is een belangrijk onderdeel.” 

”Meer dan genoeg werk als groom” 

”Ik heb het druk”,  vertelt Julie. “Op dit moment heb ik twee meiden die mijn taak kunnen overnemen bij vakantie, of als ik mee ben naar een internationale wedstrijd. Ik wil er nog een derde medewerker bij. Er is meer dag genoeg werk als groom”, sluit ze enthousiast af.

Foto: Judith Litjens

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan