Groom
Groom Judith Litjens

Werken in de paarden, maar niet de hele dag willen rijden

Algemeen

Je vindt het leuk om binnen de paarden te werken, maar wil niet de hele dag op een paard zitten. Of je hebt net te weinig talent om van paardrijden je beroep te maken. Wat kan je dan gaan doen?

Advertisement

Hoefsmid

Goede hoeven zijn belangrijk. Als hoefsmid zorg je ervoor dat de paarden goed kunnen blijven lopen. Hoefsmid is fysiek een zwaar beroep. Je staat veel krom en een paard is niet licht. Dit beroep kost investering in kennis en materiaal. Als je eenmaal naamsbekendheid hebt, is er voldoende werk. Tegenwoordig zie je steeds vaker vrouwen die voor het beroep van hoefsmid kiezen.

Zadelmaker

Om blessure te voorkomen is een goed passend zadel heel belangrijk. De zadelpasser is dan ook van groot belang.

Bitfitter

Een redelijk nieuw beroep is die van bitfitter. Net als een goed zadel, moet ook een bit goed passen. Een wondje in de mond of gewoon een bit wat pijn doet, maakt dat een paard niet goed gaat lopen. Voor bitfitter zijn er diverse opleidingen.

Fysiotherapeut

Als er dan toch wat problemen zijn met je paard, dan kan een fysiotherapeut uitkomst bieden. Op veel stallen hoort de fysiotherapeut bij het onderhoud van het paard. Je zal eerst de hbo-opleiding tot humane fysiotherapeut moeten gaan volgen. Daarna kan je je gaan specialiseren tot paarden-fysiotherapeut.

Groom

Een goede groom is goud waard, voor de ruiter en het paard. Als groom zorg je ervoor dat de ruiter zich kan concentreren op het rijden. Jij zadelt het paard en verzorgt hem. Je kent het paard door en door. Je zorgt dat de vrachtwagen is ingeladen en op een wedstrijd zorg je dat het paard gewassen en gevlochten is. Er is nog geen speciale opleiding tot groom. Vaak leer je dit in de praktijk.

Bemiddelaar

Bemiddelaar is een beroep waar  je niet snel aan denkt. Heb jij oog voor goede paarden en zit handelen je in je bloed? Dan is bemiddelaar misschien iets voor jou. Een bemiddelaar heeft vaak verstand van fokken. Hij weet wat de sterke eigenschappen van een hengst zijn. Hoe het karakter is en welke hengsten goed combineren. Voor klanten zoek je het juiste paard. Op een veiling of rechtstreeks bij een fokker of handel- of sportstal.

Foto- of videograaf

Op veel wedstrijden lopen fotografen rond. Ook zijn er individuele opdrachten. Voor verkoop moeten er foto’s of video gemaakt worden. Ook voor een website is beeldmateriaal nodig. Er zijn ook veel eigenaren die gewoon een keer mooi met hun paard op de foto willen. Er is een opleiding tot fotograaf, echter is vaak doen en veel oefenen het belangrijkste. 

Tandarts

Net als bij de mens, hebben de tanden van een paard zorg nodig. Een tandarts verwijdert haken, trekt wolfstanden, maar bovenal houdt hij het gebit goed. Fysiek is het best zwaar werk. Veel dierenartsen hebben ook het specialisme tandarts erbij.

Bron: De Hoefslag