Fotograaf
CHIO Rotterdam 2016
© DigiShots
Fotograaf CHIO Rotterdam 2016 © DigiShots Leanjo de Koster

Werken binnen de paarden. Een kinderdroom

Algemeen

Je geld verdienen binnen de paardensport. Wie wil dat niet. Natuurlijk kan je gaan werken bij een manege of op een sportstal. Maar hoe zit dat nou als je als zelfstandige voor jezelf wil beginnen. ? Wat komt er allemaal bij kijken?

Advertisement

Kamer van Koophandel

Een van de eerste stappen is jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Op die manier laat je zien, dat je het serieus meent en dat je geen hobbyist meer bent. Door jezelf in te schrijven ben je een professional. Zodra je jezelf zo gaat zien, ga je dat ook uitstralen naar je klanten. Maak een businessplan, zodat je weet, wat wil ik, wat wil ik verdienen. Wat moet ik investeren en hoe hoog zijn mijn onkosten.

Wat wil ik verdienen

Dan is er de vraag: wat vraag ik voor tarief? Dat is afhankelijk van wat je doet. Ben je bijvoorbeeld instructeur, dan vraag je een uurtarief. Ga je van het zadelmak maken van paarden je werk maken, dan kan je een uurtarief vragen, maar je kan er ook voor kiezen om een totaal prijs te maken. Zeker als je door te doen weet, hoeveel tijd je kwijt bent, kan je dat berekenen. Ook ervaring speelt een rol. Bereken je tarief zo, dat je na een fulltime week je kosten gedekt zijn, maar dat je ook een gewoon salaris overhoudt.

Hoe kom ik aan klanten

Je kan aan een stuk marketing doen. Ga je bijvoorbeeld als paardenfotograaf aan de slag, dan is sociale media een mooi platform om je foto’s te delen. Mond op mond reclame is vaak de beste reclame. Je zal moeten netwerken. Soms een keer voor een lager tarief moeten werken, om daar in de toekomst je voordeel mee te doen.  

Feedback

Ga feedback vragen. Door veel met andere te praten, weet je ook of alleen jij heel enthousiast bent over je idee, of dat er ook echt markt voor is. Sta ook open voor kritiek. Zie kritiek als iets opbouwends waar je weer je voordeel mee kan doen. Wil je bijvoorbeeld instructeur worden, zorg dan dat je een opleiding volgt en ga kijken bij clinics. Leren van andere is heel belangrijk.

Ben anders

Zeker als je bijvoorbeeld als paardenfotograaf of als paardensportwinkel aan de gang wilt, zorg dan dat je anders bent. Maak niet die foto, die je 100 keer voorbij ziet komen en verkoop niet alleen de artikelen, die je op elke hoek kan krijgen. Ga opzoek naar een onbekend merk, of nog leuker. Probeer zelf eens met een ontwerper in zee te gaan. Geef de klant een reden waarom jij of je product beter is dan die van de concurrent.

Hou Vol

Een eigen bedrijf opstarten gaat niet zonder slag of stoot. Hou vol. Weet dat je in het begin misschien heel veel uren maakt. Soms ook uren die niet meteen betaald worden, maar die er wel voor zorgen dat je ervaring opdoet. En bovenal, geniet van je werk.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.