Afbeelding
Foto: Ruben Karnas

Stapt een paard ook ooit met het verkeerde been uit bed?

Algemeen

Wie kent dat niet? Zo’n dag, die je dag niet is. Met het verkeerde been uit bed gestapt. Je voelt jezelf de hele dag chagrijnig. Hoe zit dat met een paard? Hebben zij ook soms een slechte dag? Echter lijken sommige paarden altijd een slecht humeur te hebben. Of ze zijn de ene dag erg vrolijk, terwijl ze de volgende dag heel lusteloos zijn. Hier kan een reden voor zijn.

Advertisement

Kennen paarden een depressie?

Wanneer een mens last heeft van stemmingswisselingen dan wordt er al snel gedacht aan psychiatrische problemen. Bijvoorbeeld een depressie. Kan een paard ook last hebben van mentale stoornissen? Heeft het paard bijvoorbeeld in het verleden verwondingen opgelopen, dan kan dit veranderingen in stemming tot gevolg hebben. Ook het malen van de kiezen kan een teken zijn van stress of lichamelijke ongemakken.

Angst en Stress

Wanneer een paard angst en/of stress ervaart, verliest het de controle over zijn emoties. Dit heeft humeurigheid tot gevolg. Deze stemmingswisselingen nemen af, zodra de oorzaak van de angst en stress gevonden is en wordt weggenomen. 

Hormonen

De humeurige merrie. Hormonen spelen dan vaak een grote rol. Net als bij de mens, kunnen bij een paard hormonen tot stress leiden. Hormonale onregelmatigheden kunnen niet alleen invloed hebben op het voortplantingsgedrag, maar kunnen ook emotionele schommelingen veroorzaken. Een vast ritme en routine, helpt een paard om een normaal hormonaal evenwicht te krijgen en stemming te stabiliseren.

Gebrek aan slaap

Worden wij als mens niet vrolijk van een verstoorde slaap, bij een paard is dit niet anders. Wanneer de REM-slaap wordt verstoord, krijgt een paard stress. De REM-slaap fase is die fase in je slaap, waarin alle grote spieren volledig ontspannen zijn en de hersenen actief. Een paard heeft een slaaptekort, wanneer hij een week lang minder dan zestig minuten in een REM-slaap is. Oorzaken hiervoor kunnen zijn: het niet vinden van de juiste ‘slaapositie’. Veroorzaakt door ruimtegebrek, fysieke ongemakken of sociale druk.

Wat kan je zelf doen

Het is vaak moeilijk om te weten waar het slechte humeur van je paard vandaan komt. Je zou dan een dagboek kunnen bijhouden. Op die manier ontdek je patronen in de wisselende stemmingen. Het is belangrijk te kijken naar de routine van je paard. Wat doe je zo overdag met je paard. Train je thuis of op de club. Staan er soms wel en dan weer niet stal- of weidegenootjes. Hoe zit je met je voertijden. Door al deze zaken op te schrijven ga je een patroon zien.

Mijn humeurig paard trainen

Heb je een humeurig paard dan kan het helpen deze anders te benaderen. Hoe pak je dat aan?                                               1. Kijk of je voor meer positieve ervaringen voor je paard kan zorgen. Hou hier met je trainingen rekening mee, maar bij angstige paarden misschien ook waar je gaat rijden. Begin bijvoorbeeld op een kleine buiten wedstrijd met veel terrein, dan bij een drukke wedstrijd met een kleine losrijhal.                                                              
2. Zorg dat je paard voldoende lichaamsbeweging krijgt. Denk niet, hij is chagrijnig , dus ik zet hem maar weer op stal. Beweging maakt endorfine aan. Dit hormoon zorgt ervoor, dat je jezelf blijer voelt en minder stress ervaart.
3. Vermijd straffen van chagrijnig gedrag. Straffen zorgt er juist voor dat je paard een negatieve ervaring krijgt en zal alleen maar ervoor zorgen, dat het humeur verergert. Probeer eenvoudige oefeningen te doen en beloon hem royaal. Ook bij kleine successen. Positieve beloning en benadering geeft een positief, blij paard.

Bron: The Horse/ De Hoefslag