Afbeelding

Esther Holierhoek: 'Tango is heel eigenwijs, maar zet geen stap verkeerd”

Algemeen
Advertisement
Ondanks dat Esther Holierhoek zeventien jaar geleden niet opzoek was naar een jong paard, was ze gelijk weg van de toen vierjarige Tango (v. Rohdiamant). Samen met haar instructeurs heeft ze de ruin opgeleid naar het Z-niveau, waar ze ook nog regelmatig op uitkomen. De ruin is al sinds 2004 van Holierhoek: "En hij doet het nog steeds€, steekt ze lachend van wal. "We rijden nu op Z-niveau en voorheen sprongen we ook regelmatig, maar in verband met zijn leeftijd zijn we daar nu al twee jaar mee gestopt. Tango is altijd super eigenwijs en heeft echt een eigen persoonlijkheid, toch is hij super braaf met rijden en echt honderd procent betrouwbaar€.

Stoer

De amazone blikt terug naar het moment dat ze de ruin voor het eerst zag. "Toen ik hem kocht reed ik zelf op B-niveau en had ik weinig ervaring, het was ook niet de bedoeling om een jong paard te kopen, maar volgens een vriendin van mij was dit paard gewoon heel erg braaf. En later bleek dat dat echt klopt, want hij heeft nog nooit een stap verkeerd gezet. Toen ik voor het eerst bij hem langs ging stond hij heel stoer naar me te kijken tussen de kettingen en toen vond ik hem gelijk heel gaaf. Ik ben gelijk opgestapt, zonder dat hij door iemand voorgereden werd, en ik kon er gelijk mee wegrijden. Dat was heel bijzonder€. De klik was er gelijk en Holierhoek ging verder met het doorrijden van de bruine ruin. "Dat ging heel erg goed, we hebben veel begeleiding gehad dat ons heeft geholpen om ervaring op te bouwen. Nog steeds heb ik regelmatig les, want ik vind het belangrijk dat we ons blijven ontwikkelen, zowel onder het zadel als aan de longeerlijn€, legt ze uit. Tijdens het opleiden van Tango heeft ze veel gehad aan het longeren. "Vanaf dag één heb ik het erbij gepakt als onderdeel van de training, met name het stukje gehoorzaamheid was in zijn geval heel belangrijk omdat hij ontzettend dominant is. Dat zou je niet zeggen als je hem ziet, maar dat is hij wel degelijk. Doordat ik zo veel longeerde en veel vanaf de grondwerkte, had ik in mijn rijden ook veel profijt van€.

Scherp aan de hulpen

De amazone zag de Hoefslag@Home-longeerchallenge voorbijkomen en besloot een video in te sturen. "In principe ben ik nu zo ver met longeren dat ik zonder wat te zeggen, met gebarentaal, kan werken. Wat echt superleuk is. Ik was benieuwd naar hoe ik beoordeeld zou worden en of ik dingen zou kunnen verbeteren en zou kunnen leren, en dat bleek gelukkig het geval te zijn€. Holierhoek koos expert Martsje Bergsma om haar video te beoordelen. "De feedback die ik terugkreeg was echt super positief, dus daar was ik heel blij mee. Ze zag dat Tango heel scherp aan de hulpen is en dat het voor het mooie soms iets te scherp is. Doordat hij zo scherp aan de hulpen is, gebruikt hij zijn lichaam ook niet optimaal. Dus dat is iets waar we echt aan gaan werken, al is het wel echt een uitdaging voor ons allebei. Nadat ik de feedback ontvangen had heb ik het er via de mail nog even met Martsje over gehad, ze gaf mij de tip om de toon van mijn stem te veranderen om meer rust te creëren. Volgens haar zou het al enorm helpen als ik bewust ben van het feit dat het minder scherp moet, en dat klopt ook echt€.

Consequent

"Nu ik erop let in de training zie ik het ook echt terug, dat is echt super grappig. Aan de ene kant vind ik wel dat als ik een hulp geef, hij gewoon moet luisteren. Het is wel een paard dat over je heen dendert als je niet consequent genoeg bent, ook al bedoelt hij dat echt niet vervelend, ik moet daar wel gewoon duidelijk in blijven. Aan de andere kant moet ik dus tegelijkertijd zorgen dat ik de hulpen op zo'n bepaalde manier intoneer en vraag, waardoor hij wat minder heftig reageert€. De amazone heeft niet echt grote doelen meer voor de toekomoest, ze vindt het belangrijk om gewoon van haar paard te kunnen genieten. "In principe rijden we Z en zou ik het heel leuk vinden om na de pandemie nog een paar keer Z te kunnen starten. Daarnaast vind ik het leuk om te blijven longeren om te kijken of ik hem nog wat nieuwe dingen kan leren, maar hij is al eenentwintig dus ik doe het omdat we het allebei leuk vinden, niet omdat we nog iets moeten of omdat het persé nodig is€, sluit ze enthousiast af. Bron: Hoefslag/ overname zonder bronvermelding én toestemming van webredactie@mediaprimair is niet toegestaan. Foto: Astrid Kistenmaker