Afbeelding
Foto: Privébezit/QR Photography

Nicole van Amerongen en Mike Ijfs: “Paarden moeten hun werk leuk vinden”

Dressuur

Nicole van Amerongen en Mike Ijfs zijn beide helemaal self-made. Met ouders die beide niet veel met de paardensport hebben, hebben ze hard gewerkt om de accommodatie van pension- en handelsstal M&N te kunnen financieren. Het plaatje werd vier jaar geleden helemaal compleet gemaakt, met de geboorte van zoon Mitch (4).

Advertisement

Nicole houdt zich binnen het bedrijf met name bezig met de dagelijkse training van de wedstrijd- trainings- en jonge paarden. Daarnaast deelt ze haar kennis met haar lesklanten. Partner Mike is orthopedisch hoefsmid en rijdt zelf ook dressuur. Ze lessen beide bij Patrick van der Meer en zorgen er op die manier voor dat ze elkaar scherp houden.

Sparren

“We sparren vaak. Als ik bijvoorbeeld ergens tegenaan loop of ik kom even niet verder, is het soms heel handig om iemand in de buurt te hebben die vanaf de grond meekijkt. Daarnaast vraag ik Mike soms ook om een paard tijdelijk over te nemen. Dan kan ik van een afstandje zien wat er fout gaat. Dat zorgt vaak voor nieuwe ingevingen”, vertelt Nicole.

Mike zijn vader en stiefmoeder hadden een paard, waarvan hij de eerste kneepjes van het vak leerde. Het was geen groot talent en zodra hij oud genoeg was, reed Mike vaker dan zijn vader.

Nicole haar ouders zijn beide fanatieke sportmensen, maar hadden niets met de paardensport. Toen bleek dat Nicole toch wel erg fanatiek bezig was, hebben haar ouders zich met 100% voor haar ingezet. Daardoor kon ze internationaal bij de pony’s rijden en maakte ze later de overstap naar de Young Riders.

Hoefsmid

Mike begon, toen hij uitgeleerd was met het paard van zijn vader, met het zadelmak maken bij verschillende stallen. “Ik heb altijd wel de sport in gewild, maar nadat de paarden zadelmak waren gingen ze meestal weg. De kans voor een carrière in de sport kwam er daardoor niet. Bovendien wist ik dat de financiële middelen er niet waren om goede paarden te kopen. Toch wilde ik heel graag mijn brood verdienen in de paarden en daarom ben ik hoefsmid geworden. Daar heb ik me daar volledig in verdiept.”

Nicole en Mike ontmoetten elkaar doordat Mike stageliep bij de hoefsmid van Nicole. Mike werkte eerst tien jaar voor zichzelf en toen ze negen jaar geleden onze huidige accommodatie kochten, is hij weer gaan rijden. Inmiddels rijdt Mike subtop. “Ik moet nog twee punten en dan mag ik Lichte Tour starten. Dat is echt gaaf.”

Werkzaamheden

Naast zijn werkzaamheden voor de trainingsstal, waaronder het opleiden van jonge paarden, heef Mike ook zijn hoefsmederij. “Vroeger deden we het zadelmak maken samen”, vertelt Nicole. “Dan ging ik er ook nog wel eens opzitten, maar dat doe ik niet meer. Als ze eenmaal goed zadelmak zijn ga ik er pas op.”

Naast de trainingspaarden staan er bij pension- en handelsstal M&N ook een paar pensionklanten. Die paarden staan allemaal in vol pension. Ze worden gevoerd, dekens worden gewisseld, ze worden beslagen door Mike, gaan naar buiten en worden door Nicole getraind of begeleidt. “We hebben hele fanatieke, wedstrijdgerichte ruiters, maar ook mensen die graag een paar keer per week fijn willen rijden. Zij hebben minder de behoefte om resultaten te behalen”, vertelt Nicole.

Plezier in het werk

“Wij vinden het heel belangrijk dat de paarden die bij ons staan plezier hebben in hun werk. Dat als je ze door de baan ziet gaan, dat het er prettig uitziet. Ik vind dat als je één of twee dagen achter elkaar ruzie hebt met je paard, je jezelf moet afvragen waar je mee bezig bent”, gaat Nicole verder.

“Daarnaast moeten zo veel mogelijk in de weide en in de paddock komen en goed worden verzorgd, ook na de inspanning. De paarden worden bij ons beter verzorgd dan dat we voor onszelf zorgen, haha!”

Focus op jezelf

“Mijn ervaring is dat er veel meiden zijn die veel bezig zijn met wat een ander doet. Soms zijn er meiden die goed kunnen rijden, op hoog niveau rijden ook, en en die op een gegeven moment niet boven de 65% uitkomen. Zij raken dan gefrustreerd, omdat zij ook die 70% willen halen.”

“Ik vind het jammer om te zien dat sommigen dan vervolgens hun plezier in de sport verliezen. Ik probeer mijn klanten altijd mee te geven om naar jezelf en je paard te kijken en om je bewust te zijn van hoe goed je het eigenlijk doet. Als amateur zijnde kun je natuurlijk niet tegen de professionals op. En daar is niks mis mee.”

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Privébezit/QR Photography