Annemarie Jansen
Annemarie Jansen Renata Jansen

Yoga voor ruiters I Annemarie Jansen: “Verbinding met jezelf = betere verbinding met je paard”

Algemeen

Annemarie Jansen volgde een 4-jarige opleiding tot yoga docent en volgde vervolgens verschillende bijscholingen en specialisaties. Inmiddels geeft ze bijna 15 jaar lessen en is daarnaast een enthousiaste amazone. Tijdens haar werk als yoga docent ontdekte ze verbanden tussen yoga en de paardensport en wilde zich daar graag in verdiepen. Inmiddels heeft ze de Ruitervitaal coach opleiding van One Switch afgerond en is bezig met het ontwikkelen van de opleiding Yoga voor ruiters, in samenwerking met One Switch.

Advertisement

Verbinding

“Met yoga werk je aan je lichaam, ademhaling en concentratie. Je werkt aan de balans tussen kracht en souplesse, aan het verdiepen van je ademgevoel en aan het richten van je aandacht. Daardoor ervaar je meer verbinding met jezelf en wordt de verbinding met je paard eenvoudiger. Dat merk je in het rijden en in de omgang met je paard.”

Ik miste de ruiter-specifieke kennis om yoga doelgericht in te kunnen zetten voor de paardensport en besloot daarom de Ruitervitaal coach opleiding van One Switch te volgen”, vertelt Annemarie Jansen.

Ruitervitaal coach

Met de Ruitervitaal coach opleiding leer je van alles over de anatomie van de mens. Je leert er onder andere welke oefeningen je voor verschillende soorten problemen kunt doen, je leert er over voeding, arbeidsrustverhouding en hoe je groepslessen en personal trainingen geeft. Als Hoefslag-lezer ontvang je nu €100,- korting voor de opleiding die 26 februari van start gaat. Gebruik daarvoor de kortingscode: HOEFSLAG100.

“Na de opleiding had ik het ineens in handen. Ik zag op welke manier yoga kan bijdragen aan het verbeteren van ruiters en had handvatten om het toe te gaan passen.”

“Er wordt steeds meer bekend over de invloed van de ruiter op het paard. Het is daarom belangrijk om met jezelf aan de slag te gaan, zodat je bewuster kunt leren rijden.”

Yoga voor ruiters

In de Ruitervitaal coach opleiding wordt al aandacht besteedt aan verschillende aspecten van yoga, maar met de nieuwe opleiding Yoga voor ruiters gaat het meer de diepte in. “Je ervaart er welke yoga oefeningen relevant zijn voor jou persoonlijk. Je leert welke invloed bepaalde oefeningen kunnen hebben op het (ruiter)lichaam en er is veel aandacht voor het ademhalen. Gaandeweg leer je hoe je jouw ademhaling kunt beheersen zoals je een taal beheerst: je wordt steeds vrijer in het gebruik ervan.”

“Bij yoga is het belangrijk dat je het eerst zelf ervaart en voelt, voordat je het goed kunt overdragen aan anderen. Je krijgt dus zelf yogalessen, gaat thuis met die oefeningen aan de slag, krijgt theorie en daarna ga je zelf lesgeven. Als je iets écht wilt leren, moet je er ook les in geven. Dan steek je er zelf nóg meer van op.”

“Voelen wat je doet”

Annemarie vindt het belangrijk dat ruiters van binnenuit voelen wat ze doen, in plaats van dat de aandacht voornamelijk op het plaatje aan de buitenkant ligt. “Pas als je het écht zelf voelt, kun je beter leren rijden. Als iemand scheef zit is het makkelijk om te zeggen dat diegene recht moet gaat zitten, maar waar kun je het zo bewust ervaren in je lichaam dat je het een volgende keer kunt reproduceren?”

De opleiding Yoga voor ruiters zorgt voor zelfbewustwording. “Daarnaast kan het erg waardevol zijn voor ruiters die angstig zijn, last hebben van wedstrijdspanning of ter preventie van een burn-out. We willen graag dat alle ruiters ontspanning, zelfverzekerdheid en veiligheid vinden in zijn/haar eigen lichaam. Dat zorgt er namelijk voor dat je signalen van je lichaam herkent. Het geeft vertrouwen in je eigen kunnen.”

Enthousiast, ervaren en gemotiveerd

De opleiding start in september dit jaar en duurt ongeveer één schooljaar. Je krijgt les van Annemarie Jansen.

Wat ik leuk vind aan One Switch, is dat het team ontzettend enthousiast, ervaren en gemotiveerd is. Ik had toentertijd een heel gezellig klasje met ruiters uit verschillende disciplines. De sfeer is er super en je krijgt gedegen, goed onderbouwde lessen.”

Gedegen opleidingen

Annemarie heeft, voordat ze aan de ruitervitaal coach opleiding begon, contact opgenomen met One Switch. Ik wilde namelijk wel zeker weten dat het niet zomaar een cursus was. Ik wilde per se een gedegen opleiding volgen en dat hebben ze meer dan waargemaakt. Door de diepgang van de theorie was het niet de meest makkelijke opleiding, maar wel van hoge kwaliteit. En dat zijn we ook met Yoga voor ruiters van plan.”

Ben je hier enthousiast van geworden en overweeg je de Ruitervitaal coach opleiding te volgen? Dat kan! Als Hoefslag-lezer ontvang je nu €100,- korting voor de opleiding die start op 26 februari. Gebruik daarvoor de kortingscode: HOEFSLAG100.

Meer weten? Of wil je op de hoogte gehouden worden van de opleiding Yoga voor ruiters? Bezoek dan de website van One Switch en meld je aan voor de nieuwsbrief

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Renata Jansen