Pony
© DigiShots
Pony © DigiShots DigiShots

Robinia omheining, giftig of niet

Algemeen

Veel weideomheining is gemaakt van Robinia palen. Het is duurzaam hout. Het staat ontzettend mooi als afscheiding. Het is echter ook zo dat Robinia giftige stoffen bevat. Met name paarden kunnen er aan komen te overlijden. Hoe zit het nu met deze palen?

Advertisement

Acacia of Robinia

Ten eerste wordt vaak de naam Acacia genoemd, terwijl er Robinia bedoeld wordt. Acacia is een tropische houtsoort. Robinia komt uit Oost-Europa. In Europe is Robinia de meest duurzame houtsoort. Dat maakt , dat deze houtsoort enorm geschikt is als omheining, omdat het goed bestand is tegen natte weersomstandigheden.

Giftige houtsoort

Robina is een giftige houtsoort. Zo mag een paard nooit eten van een levende Robiniaboom. De bladeren en de schors zijn giftig. Eet het paard 70 gram schors, dan kan hij al te maken krijgen met ernstige complicaties. Eet hij 150 gram schors, dan kan dit de dood tot gevolg hebben.

Symptomen treden na ongeveer twee uur op

Heeft je paard gegeten van de schors van een Robinia paal, dan kunnen na ongeveer twee uur de eerste symptomen optreden. Het paard wordt suffer en lusteloos. Ook is het mogelijk dat hij koliek krijgt. Het kan zijn dat de symptomen na enige tijd weer over gaan. Ook is het mogelijk dat de symptomen chronisch worden, of erger, de dood tot gevolg kan hebben.

Alle schors weggeschild

Belangrijk is , dat de palen goed gedroogd zijn en dat alle schors weggeschild is. De schors bevat namelijk de giftige stoffen, niet de rest van de stam. Om te zorgen dat de paarden niet aan de palen gaat bijten, moet ervoor gezorgd worden, dat het paard zich niet gaat vervelen. Er moet voldoende gras of ander voedsel ter beschikking zijn. Het is dus geen probleem om je weiland te omheinen met Robinia palen. Door de duurzaamheid is dit erg geschikt en ook mooi materiaal. Het is echter van groot belang dat alle schors van de palen is. Echt alle schors.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan