Het paardenpark Vorstenbosch
Het paardenpark Vorstenbosch Judith Litjens

Paardenpark niet alleen voor koudbloeden “Alle paarden zitten beter in hun vel”

Achtergrond

Zorgboerderij van der Wijst in Vorstenbosch heeft al jaren een pensionstal. Paarden gingen in de ochtend naar buiten, liepen de gehele dag in de weide en later in de middag werden ze weer naar binnen gehaald. Vorig jaar ging het roer om en werd het paardenpark gerealiseerd. Paarden op een natuurlijke manier houden en dag en nacht naar buiten.

Advertisement

Meer welzijn voor het paard.

“Mijn ouders beheren al jaren de zorgboerderij”, vertelt Renza. “Na mijn afstuderen ben ik ook in het bedrijf gaan werken. Bij onze zorgboerderij werken mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een niet aangeboren hersenafwijking. Op een gegeven moment merkte in dat er behoefte was aan wat meer uitdaging in het werk. Ook wilde ik graag meer welzijn voor onze paarden. Langer naar buiten. Het paard weer meer paard laten zijn. Zo ontstond het idee van het paardenpark.”

De paarden lopen vele kilometers per dag.

“Wij zijn een ontwerp gaan maken en zijn begonnen met het omzetten van de weide naar paardenpark. Het paardenpark is bijna vier hectare groot. Het pad is anderhalve kilometer lang”, vervolgt van der Wijst. “Dit is zonder de voerplaatsen meegerekend. Het pad is zo ingericht, om het lopen te stimuleren. De voerpunten bevinden zich op meerdere plaatsen aan het pad. Water kunnen ze midden in het park vinden. Rust- en schuilplaatsen zijn weer uiterst achteraan of juist helemaal vooraan gemaakt. Het pad is breed, zonder rechte lijnen en zonder dat ze ergens een doodlopende weg in kunnen gaan. Al deze zaken zorgen ervoor, dat ze vele kilometers per dag bewegen.”

De paarden worden weer paard.

Renza gaat enthousiast verder: “Het is mooi om te zien, hoe de paarden steeds meer natuurlijk gedrag gaan vertonen. Ze gaan vriendschappen aan. Zijn vrolijker. Eten zodra ze honger hebben en rusten als ze moe zijn. Groepen worden op een natuurlijke manier gevormd. Ondertussen bewegen ze veel en gedragen zich weer als een paard. Het imago, wat een beetje aan deze manier van het houden van paarden hangt, is dat het wat alternatief is. Vooral bedoeld voor de koudbloeden. Wij hebben echter ook diverse warmbloeden staan, die ook nog eens in de sport lopen. Ook aan deze paarden merken wij, dat ze beter in hun vel komen te zitten.

“Hopelijk krijgt het een ander imago”

“Wij zijn blij dat we deze stap genomen hebben. Op deze manier kunnen we wat doen aan paardenwelzijn. Dat is toch iets, waar voor ons de aandacht moet liggen in het houden van paarden. Ook hopen wij te kunnen laten zien, dat niet alleen koudbloeden het goed doen op deze manier binnen de paardenhoudenrij. Dat het imago dat hangt aan een paardenpark, wat wordt gewijzigd. Ik zelf ben actief binnen de springsport en ook mijn paarden voelen zich op hun gemak in het park”, sluit Renza af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: Judith Litjens