Afbeelding
Foto: DigiShots

Diederik van Silfhout over recht richten: Schouderbuiten

Dressuur Opvallend

Diederik van Silfhout richt paarden af tot en met het hoogste niveau. ‘Een goede basis’, luidt het antwoord. Een recht paard hoort daar bij. 

Advertisement

Schouderbuiten 

“Om een paard rechter te krijgen is het goed om dat wat je doet op de ene hand, ook op de andere hand te doen. Al moet je dat niet te letterlijk nemen. Als een paard een keer meer werk op de linkerhand nodig heeft, mag je rustig wat meer linksom rijden. Ik ben er echter op tegen om met een paard dat links scheef is, alleen maar linksom te rijden. Dat is onzin. Je kunt rechtsom net zo veel doen als linksom.”

“Wat je linksom met schoudervoor doet, doe je bijvoorbeeld rechtsom met schouderbuiten. Daarmee bedoel ik dat je in dit geval rechtsom de schouder een klein beetje naar buiten zet. Zeg maar traversachtig. Zo train je ook de zwakkere kant van je paard en kun je wel het linksom en rechtsom gaan blijven afwisselen. Ik vind het ook belangrijk om de basis in alle drie de gangen door te werken.”

“Als je het hebt over schoudervoor of schouderbuiten, denken mensen al snel aan drafwerk. Maar deze oefeningen kunnen ook heel goed in stap gereden worden. natuurlijk moet je dat niet overdrijven, anders krijg je een slingerend paard. Maar ook in stap kun je een paard gymnastiseren. Namelijk door aan de hoefslag een klein beetje schoudervoor te stappen en op de andere hand een klein beetje met de schouder naar buiten te stappen.”

Kantelen 

“Op alle niveaus zie je paarden wel eens het hoofd kantelen. Dat kan door scheefheid komen, maar ook doordat het paard het gevraagde moeilijk vindt. Of een combinatie van beide. Als africhter probeer je dit op te lossen door het paard rechter en sterker te maken. Dat komt op hetzelfde neer, als waar we het eerder over hadden. Ga terug naar de basis met zo’n paard. Zorg dat het paard voorwaarts is aan het been en dat je een fijne verbinding van de hand naar de mond toe hebt. Probeer je paard zo gelijk mogelijk op twee teugels te krijgen, door de verbinding te vragen aan de ‘lichte kant’ en de verbinding soepeler te maken aan de ‘sterke kant’.”

“Doe oefeningen om het paard rechter te maken, bijvoorbeeld het schoudervoor rijden. En ga aan de slag met de oefeningen om je paard sterker te maken.”

Bron: Hoefslag | Bit & Cap

Bonzanjo, hier nog onder Diederik van Silfhout