Afbeelding
Foto: Remco Veurink

6 Tips om je zenuwen in bedwang te houden

Sport Opvallend

Bibberende knieën, klapperende tanden, bang om te vallen, ben je te gespannen op je paard? Zes tips om je zenuwen in bedwang te houden.

Advertisement

Zing!

Veel ruiters geven aan dat zingen hen helpt om te ontspannen. Dat weerhoudt je er in elk geval van om je adem in te houden, waar je paard weer zenuwachtig op kan reageren. Dus kom maar op met je lievelingsliedjes! Dat zullen je mede-bakgebruikers ook zeker waarderen€¦

Stap voor stap

Stel je doelen niet te hoog en neem kleine stapjes in plaats van dat je jezelf en je paard overvraagt. Soms moet je tijdens het rijden je doelstelling bijstellen. Langzaam aan je comfortzone oprekken, daar komt het op neer.

Denk positief

Als je jezelf al door de lucht ziet vliegen voordat je ook maar een voet in de stijgbeugel hebt, moet je dat beeld vervangen door een positieve gedachte. Neem de tijd om een fijne rit te visualiseren. Denk aan wat je graag zou willen bereiken en stel je voor dat je dat ook daadwerkelijk doet. Zet die negatieve gedachten uit je hoofd.

Focus op het hier en nu

Nogmaals: vergeet ‘Wat als’’. Er is niks aan de hand. Hypnotherapeut en instructrice Amanda Kirkland-Page heeft de tip om met je tong langs je gehemelte te gaan om gefocust te blijven op het heden in plaats van dat je gedachten alle kanten op gaan.

Adem in, adem uit

Als je gestrest bent, vergeet je adem te halen. Adem diep in door je neus en adem rustig uit via je mond. Desnoods zeg iets kalmerends als ‘kalm’ of maak je een geluid als ‘pfffffff’ als je uitademt. Hoe vaker je dit doet, hoe rustiger je je voelt.

Hypnotherapie

Als je bang blijft, kun je denken aan hypnotherapie. Het werkt niet voor iedereen, maar kan ingezet worden om zelfvertrouwen op te bouwen, angsten te overwinnen of prestaties te verbeteren. Je hebt er speciale online programma’s voor. 

Bron: De Hoefslag