Afbeelding
Foto: Remco Veurink

6 redenen om je rijfouten te omarmen

Algemeen
Advertisement
Het liefst zijn we allemaal gelijk perfect, of streven we naar perfectie. De fouten die we ondertussen tegenkomen, vinden we maar lastig. Die maken we liever niet. Toch is het nodig om ze te te maken, zodat je leert hoe het de volgende keer beter kan. Zonder fouten te maken, zul je nooit op je gewenste niveau komen. Hieronder lees je waarom het maken van fouten lang niet zo erg is, en waarom ze je juist helpen een betere ruiter te worden.

Nummer 1: Leren

Om verder te komen in je rijden, is het belangrijk om je trainingen te evalueren. Wat ging er goed? Waar liggen nog verbeterpunten? Wanneer je deze punten weet, kun je hier in de volgende training ook aan werken. Weet je niet wat je zwakke punten zijn, dan zal er ook niets aan verbeterd worden. Dit patroon zorgt voor een gestage verbetering van je rijden.

Nummer 2: Ze zorgen voor een gezonde 'mindset'

Als je een 'Growth Mindset' hebt, ben je er van overtuigd dat capaciteiten kunnen groeien. Leren is een proces van groeien, en fouten zijn een deel van deze groei. Een 'Fixed Mindset' laat geen fouten toe, zij gelooft dat fouten een gevolg zijn van een gebrek aan capaciteiten. Het is dus belangrijk om met een open, groeiende blik te kijken naar je rijden. Zelfs de beste ruiters maken nog fouten.

Nummer 3: Ze zetten aan tot actie

Een andere karaktertrek van een perfectionist is uitstelgedrag. Dit komt vanuit een angst om fouten te maken. Toch is het jammer wanneer je geen actie wilt ondernemen. Zo blijf je hangen op het niveau waar je al zit. Wanneer je gewoon aan de slag gaat en een keer wat verkeerd doet, kun je ze oplossen en doorgaan met je training. Zo blijf je altijd aan een stijgende lijn werken.

Nummer 4: Ze zorgen voor zelfacceptatie

Het is voor sporters ontzettend belangrijk om zichzelf te accepteren om hoe ze zijn, zowel plus- en minpunten. Toegeven dat fouten een deel uitmaken van het proces maakt ruimte voor zelfacceptatie en daarmee ook zelfvertrouwen. Wanneer je in jezelf gelooft, ben jij veel overtuigender in de communicatie naar je paard. Zo kunnen jullie samen veel verder komen dan wanneer je twijfelt en onzeker bent.

Nummer 5: Ze zorgen dat je risico's neemt

Met een gezonde houding ten opzichte van de onvermijdelijkheid van fouten, ben je niet bang om risico's te nemen en het een keer te verprutsen. Risico's zorgen er voor dat je je comfort zone vergroot, wat ook weer leidt tot groei in jouw trainingen en wedstrijden. Wanneer je geen risico's neemt, stagneert je groeiproces.

Nummer 6: Ze zorgen voor verantwoordelijkheid

Jij bent als ruiter zelf verantwoordelijk voor je rijden en je acties. Vaak voelen jonge ruiters weinig verantwoordelijkheid voor hun resultaten, en ligt het aan het paard of de pony. Fouten zorgen voor de kans om volledig eigenaar te zijn van je eigen prestaties, en hierbij positieve ontwikkeling te bevorderen. Bron: Horse Network Foto: Remco Veurink