Afbeelding
Foto: Veurink/Sanoma

Onderzoek: Grootramige merrie geeft groter veulen

Fokkerij Fokkerij Opvallend

Grote merries zorgen vaak voor grote veulens en het eerste veulen valt soms iets kleiner uit. Toch zijn nog meer factoren van essentieel belang voor de uiteindelijke stokmaat van een paard. 

Advertisement

Studie

Een Braziliaanse studie onderzocht 18 Managalarga Paulista veulens en 20 jonge Braziliaanse sportpaarden tijdens de eerste 30 dagen van hun leven. Bij de vaderdieren werd de stokmaat, het gewicht en de omvang van de romp gemeten. Bij de merrie werd het gewicht, stokmaat, rompomvang, leeftijd, duur van de dracht en het aantal eerder verkregen veulens in kaart gebracht. Ook de lengte van de navelstreng en het gewicht van de placenta werd meegenomen. 

Apgar score

De veulens werden beoordeeld middels de Apgar score (neurologische en psychische status), lengte, gewicht en rompomvang. Volgens de resultaten zorgen grote, oudere merries, die al meerdere veulens hebben gehad, vaker voor veulens met een flinke stokmaat, dan jongere kleine merries die voor de eerste keer veulenen. De veulens van de grote merries waren flink aan formaat, zwaarder in het gewicht en beschikten over een ruimere rompomvang. De oudere merries zorgden ook voor zwaardere placenta’s, wat misschien betekent dat de baarmoeder beter rekt tijdens de dracht en de veulens meer voedingsstoffen opnemen. 

Rompomvang

De veulens die geboren werden uit zwaardere placenta’s stonden sneller op de benen en dronken vlot. Veulens die na een ongewoon lange dracht ter wereld kwamen hadden een lagere Apgar score en langer de tijd nodig om de uier te vinden. De rompomvang van de ouders bleken een belangrijke factor voor het inschatten van het veulengewicht en de stokmaat. 

Bron: Hoefslag/Equinews