eventing
eventing Getty Images/iStockphoto

Eventing-ruiter Puck Buijnsters: “Mijn doel? Gewoon lekker rijden”

Algemeen

Puck Buijnsters werd met haar paard Image of Roses Nederlands Kampioen eventing bij de Junioren. Een ruiter die bijna vanuit het niets omhoog lijkt te schieten. Bij de pony’s reed ze in de klasse M eventing. Twee jaar geleden kreeg ze Princess Canna onder het zadel. Een jaar later volgde de schoolmaster Image of Roses en toen ging het snel.

Een echte schoolmaster

”Na de pony’s kregen wij Princess Canna. Een paard wat wel al wat ervaring had, maar ook een paard wat snel vertrouwen verliest. Ze heeft wel een hele goede instelling”, vertelt Puck, “maar ze is ook wat onzeker. Ze vindt het fijn als je haar helpt. Voor mij was dit soms nog wat moeilijk, daarom was Image of Roses een jaar later een hele mooie aanvulling. Dit paard heeft onder Ilonka Kluytmans 4* gelopen. Een echte schoolmaster dus. Wat ik van hem leer neem ik weer mee op Princess Canna.”

Zo gaaf

“Het NK ging super”, vertelt Buijnsters enthousiast. “De dressuur met Image ging echt lekker. ik scoorde ruim 70%. De cross liep ze foutloos binnen de tijd en met het springen had ik een balkje. Zo bleef ik net met 0,2 strafpunten Leida Naber voor. Echt zo gaaf! Ook Princess Canna ging goed. Daarmee had ik wel wat tijdfouten in de cross, maar verder liep ze alles foutloos. Met haar eindigde ik op de negende plek.”

“Ik weet niet wat er gebeurde”

En toen het EK in Zweden. Dat ging goed. Tot aan het springen. Daar vielen er zes balken. “Ja”,  zegt Puck, “Ik snap er niks van. Wat er gebeurde weet ik niet, maar ze was in het springen helemaal niet zichzelf. Ontzettend rennen, vluchten eigenlijk. En dan is hij groot! Ik ben zelf niet zo groot, dus dan is het een heel paard. Ik ben er echt wel een tijdje mee bezig geweest. Waar komt het vandaan? Wat is er gebeurd?  Het bleef maar malen in mijn hoofd. Soms gaat het mis en dan kan ik de fout bij mezelf leggen, maar nu overkwam het ons gewoon. Je kan daar niks mee. Dus dat was best even huilen. Het duurde ook even voordat ik het geaccepteerd had. Eigenlijk kwam dat pas na de wedstrijd in Strzegom. Toen sprong hij weer zo goed. Nou heb ik nog Le Pouget staan en daarna gaan we het even rustig aan doen.”

Vertrouwen houden

“Deze winterstop ga ik gebruiken om met Image springwedstrijden te rijden. Dat we daar nog handiger in worden, zodat ik hem gewoon beter leer kennen. Met Princess ga ik de dressuur en het springen nog wat verbeteren. Haar ga ik volgend jaar rustig opbouwen in een lange 2*. Bij Princess is het vertrouwen houden heel belangrijk. Image of Roses hoop ik te starten in een 3* en dan kijken hoe het bij de Young Riders gaat lopen. Natuurlijk zou het EK heel mooi zijn, maar vooral fijn rijden is eigenlijk mijn doel”, sluit Puck gemotiveerd af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan